środa, 15 maja 2013

KLOPSY DWA


Proponuję Państwu dwa klopsy za jednym zamachem. Mamy do chleba na kanapki i do obiadu bazę wyjściową. Można też przygotować taki obiad na większą ilość osób.
 Klopsy są bardzo smaczne, wilgotne i wystarczy zrobić do nich jakiś sos. Ja zrobiłam koperkowo-marchewkowy, a jutro zrobię ogórkowy.
 Można też zrobić pomidorowy lub zwykły śmietanowy- też smaczny. Jako dodatek można podać ryż , ziemniaki pieczone lub z wody i jakąś sałatę. Podałam ze szparagami z wody polane masłem z przyrumienionym ziarnem sezamowym.




SKŁADNIKI:

- 1,50 mielonego mięsa ( miałam pół na pół karkówkę z łopatką)
- 4 jaja
- 2 duże cebule
- 3 lekko kopiaste łyżki mąki
- 4 lekko kopiaste łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
-  płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- ogórki + ser żółty (dodatki mogą być różne-papryka,pomidory suszone,por i.t.p.)
- 4 ogórki kiszone
- 4 grubsze paski sera żółtego
- olej
- folia aluminiowa



Ta ilość masy mięsnej jest na dwa klopsy. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa dodać wodę, sól, pieprz, jaja, mąkę, bułkę tartą i podsmażoną cebulkę. Masę dobrze wyrobić i podzielić na 2 części. Przygotować 2 płaty folii aluminiowej i posmarować stronę błyszczącą olejem. Wyłożyć jeden pas mięsa na folię i uformować klops. Na drugi płat też wyłożyć drugą część mięsa i wetknąć ogórki i paski sera żółtego- uformować klops.



Rolady zawinąć w folię i podwinąć końce pod spód. Rolady przenieść złączeniem do dołu na posmarowaną olejem brytfannę. Piekarnik na grzać do temperatury 200 stopni C i piec ok. 1 godziny i 30- 40 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Rolady można również nadziać drobno pokrojonymi pieczarkami , papryką z cebulką podsmażonymi na małej ilości oleju. Klopsy są bardzo smaczne na zimno do chleba i gorąco do obiadu.


9 komentarzy:

  1. Klopsy wyglądają mega apetycznie....aż się jeść natychmiast chce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani pulpety również,nawet skorzystam z przepisu bo lubię potrawy z mielonego mięsa-pozdrawiam i bardzo dziekuję:)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu.
    Właśnie dziś upiekłam klopsy z dokładnymi proporcjami z Twojego przepisu...i w smaku rewelacja tylko trochę mi się " rozwaliły" tzn. jeden z nich pękł przez środek, ogórek " wyszedł" prawie na wierzch a ser całkiem "uciekł".
    Co mogłam zrobić zle??? Mięsko zmieliłam na grubych oczkach w maszynce a mąż porządnie je wyrobił.
    Proszę o odpowiedz.
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ciebie Beatko.Mięsko na klopsy nie powinno być mielone na grubych oczkach,bo masa mięsna nie jest ścisła i to prawdopodobnie było przyczyną.Jeszcze mam pytanie-czy dobrze zawinęłaś w folię?Ja piekę już te klopsy od bardzo dawna i nigdy mi się tak nie stało.Myślę,że ta gruba siatka w maszynce jest przyczyną.Następnym razem zmiel na drobniejszych a jestem pewna,że nie pęknie.W folię jak zawijasz to też się staraj w miarę ściśle,szczególnie ten z ogórkiem i serem-pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedz choć nic to już nie zmieni, wyszło jak wyszło ....następnym razem zapytam Ciebie wcześniej jak będę miała jakieś wątpliwości( może to zdjęcie mnie zmyliło z mielonym mięsem bo wygląda na zmielone na grubych oczkach). Folię zawinęłam mocno bo swego czasu kupiłam taką w Lidlu do BBQ a ona jest i mocna i solidna ( nie rwie się). Ważne,że smak pozostał niezrównany a i jeden klops jakoś szybko " znikł"( takie czary-mary w wykonaniu mojego mężusia).
    Następny będzie mielony inaczej:)
    Po niedzieli robię kiełbasę z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam i życzę Tobie wszystkiego Najlepszego i Najsmaczniejszego z okazji Dnia Mamy.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Dzisiaj zrobiłam 2 klopsiki.Wyszło tego sporo ,ale od przybytku głowa nie boli damy rade... Dzięki za Smaczny i mało pracochłonny przepis...((((( Pozdrawiam Basik..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z połowy porcji,ale ja robię zawsze z pełnej bo potem mamy na kanapki.Bardzo dziekuję za komentarz przepisu.
      Pozdrawiam Basiku wieczornie i z komarami:)

      Usuń
  5. Klopsy zrobione,jeden zjedzony z papryką,pieczarkami i serem..Szybko i smacznie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stasiu ja też piekłam dwa,widziałaś na Facebooku,to takie czasami wygodne.Z pieczarkami muszę też zrobić,pewnie jest pyszny.Dziekuję.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.