wtorek, 29 kwietnia 2014

BLAT KOKOSOWY NA TORT LUB WKŁAD DO TORTU



Przepis na blat do tortów jako trzeci na bazie kokosu. Można upiec 3- 4 takie krążki i użyć do wykonania tortu kokosowego.



SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26 cm lub wyższy na 24 cm:

- 3 białka ze średnich jaj
- 110 g drobnego cukru
- 150 gram wiórków kokosowych


Piekarnik włączyć i usatwić temperaturę na 180 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać po łyżce cukru dalej miksując na najwyższych obrotach. Tortownicę o średnicy 26 cm lub 24 ( będzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem dno , boki i wysypać kaszką manną. Do ubitej piany wmieszać delikatnie wiórki i przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 17 minut. Wystudzić.

3 komentarze:

  1. czy można w taki sposób upiec inne blaty zamieniając kokos np na orzechy lub migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Na blogu jest " Torcik śmietanowy z blatami orzechowymi" ...tam jest przepis..pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyszło pyszne! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.