Przepis na blat do tortów jako trzeci na bazie kokosu. Można upiec 3- 4 takie krążki i użyć do wykonania tortu kokosowego.
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26 cm lub wyższy na 24 cm:
- 3 białka ze średnich jaj
- 110 g drobnego cukru
- 150 gram wiórków kokosowych
Piekarnik włączyć i usatwić temperaturę na 180 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać po łyżce cukru dalej miksując na najwyższych obrotach. Tortownicę o średnicy 26 cm lub 24 ( będzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem dno , boki i wysypać kaszką manną. Do ubitej piany wmieszać delikatnie wiórki i przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 17 minut. Wystudzić.
czy można w taki sposób upiec inne blaty zamieniając kokos np na orzechy lub migdały?
OdpowiedzUsuńWitam . Na blogu jest " Torcik śmietanowy z blatami orzechowymi" ...tam jest przepis..pozdrawiam :)
UsuńWyszło pyszne! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :) Danuta :)
UsuńMam pytanie, czy taki blat kokosowy po upieczeniu i ostudzeniu jest sztywny, czy raczej ma giętką konstrukcję? Czy da się go np postawić sztywno na sztorc, czy będzie się wyginał?
OdpowiedzUsuńWitam. Niestety na sztorc się go nie da postawić. Można zsunąć ostrożnie na ciasto lub krem. On w środku jest lekko wilgotny. Pozdrawiam. Danuta :)
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Miłego weekendu :) Danuta :)
UsuńMożna zastąpić cukier model albo całkiem go pominąć?
OdpowiedzUsuńCukier miodem. Przepraszam
OdpowiedzUsuńWitam. Raczej chyba nie można pominąć i zastąpić miodem. W jednym i drugim przypadku białka nie ubiją się na sztywno. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper przepis, bardzo łatwy I szybko się robi. Dziekuję I pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńJutro zrobie nie ma glutenu,SUPER!
OdpowiedzUsuń