Ryż z curry i rodzynkami. Podaję Państwu niezawodny przepis na ryż na sypko. Nie zalewamy go ogromną ilością wody więc wszystkie składniki pozostają w potrawie.
SKŁADNIKI NA 3 OSOBY:
---200 gram ryżu basmati ( 2 torebki po 100 gram) (1 szklanka)
---2 razy tyle wody co objętość ryżu ( 2 szklanki)
---1 łyżka oleju
---2 ząbki
posiekanego czosnku ( opcjonalnie)3/4 płaskiej łyżeczki soli lub currydo smaku i rodzynki
Witam! Blog jest świetny. Dziękuję za przepisy i życze wszystkiego dobrego -:))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Danusiu własnie ja mam zawsze problem z gotowaniem ryżu na sypko i tez kaszy. I z tego powodu bardzo rzadko gotuje, a nie jestem zwolenniczka kupowania w torebkach, bo paczki kg wychodzą taniej. jutro na obiad u nas będzie ryż :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Basiu, ta metoda gotowania ryżu jest bardzo dobra. Ja też już nie kupuję w woreczkach, bo rzeczywiście i kasza i ryż wychodzi taniej. W woreczkach nigdy nie gotuję- jeżeli już kupię, bo woreczki wydzielają szkodliwe składniki, a poza tym to co najbardziej wartościowe wylewamy z wodą. Powodzenia Basiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ryż super wyszedł, bardzo dobry jeszcze kasza w kolejce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Buziaki
Oj, Basiu bardzo się cieszę, że ryż był taki jak trzeba. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Niestety chyba dlatego że co chwilę mieszkałam i stopniowo dolewała m wody ryż wyszedł mazisty jak na rizotto
OdpowiedzUsuńWitam. Pisze , że przykrywamy i nie mieszamy. Nie dolewamy wody. Prosze spróbować zrobić wg przepisu a na pewno wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń