niedziela, 20 stycznia 2013

RYŻ SYPKI W 15 MINUT




Ryż z curry i rodzynkami. Podaję Państwu niezawodny przepis na ryż na sypko. Nie zalewamy go ogromną ilością wody więc wszystkie składniki pozostają w potrawie.





SKŁADNIKI NA 3 OSOBY:
                                   ---200 gram ryżu basmati ( 2 torebki po 100 gram) (1 szklanka)
                                   ---2 razy tyle wody co objętość ryżu ( 2 szklanki)
                                   ---1 łyżka oleju
                                   ---2 ząbki
  posiekanego czosnku ( opcjonalnie)3/4 płaskiej łyżeczki soli  lub curry
                                        do smaku i rodzynki



 
      
      Na patelnię (najlepiej teflonową) wlewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy posiekany czosnek. Szklimy do momentu , kiedy do naszego nosa dotrze zapach czosnku. Wsypujemy opłukany na sicie ryż mieszając z czosnkiem i wlewamy zimną wodę dodając 3/4 łyżeczki soli. Kiedy się zagotuje to zmniejszamy dopływ ciepła do minimum. Ryż przykrywamy i zostawiamy na 15-20 minut. Nie zaglądamy i nie mieszamy-  po prostu go ignorujemy. Po tym czasie ryż jest gotowy. Ja podałam opcję z czosnkiem bo taki akurat dzisiaj robiłam,  możemy nie dodawać niczego lub inne przyprawy np.curry i.t.p. Można posypać koperkiem , pietruszką i tym co akurat mamy pod ręką np."dyżurnym" listkiem bazylii.


8 komentarzy:

  1. Witam! Blog jest świetny. Dziękuję za przepisy i życze wszystkiego dobrego -:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  2. Danusiu własnie ja mam zawsze problem z gotowaniem ryżu na sypko i tez kaszy. I z tego powodu bardzo rzadko gotuje, a nie jestem zwolenniczka kupowania w torebkach, bo paczki kg wychodzą taniej. jutro na obiad u nas będzie ryż :)
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ta metoda gotowania ryżu jest bardzo dobra. Ja też już nie kupuję w woreczkach, bo rzeczywiście i kasza i ryż wychodzi taniej. W woreczkach nigdy nie gotuję- jeżeli już kupię, bo woreczki wydzielają szkodliwe składniki, a poza tym to co najbardziej wartościowe wylewamy z wodą. Powodzenia Basiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Ryż super wyszedł, bardzo dobry jeszcze kasza w kolejce :)

    Dziękuję.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Basiu bardzo się cieszę, że ryż był taki jak trzeba. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Niestety chyba dlatego że co chwilę mieszkałam i stopniowo dolewała m wody ryż wyszedł mazisty jak na rizotto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pisze , że przykrywamy i nie mieszamy. Nie dolewamy wody. Prosze spróbować zrobić wg przepisu a na pewno wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń