sobota, 19 stycznia 2013

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM



Wpadł mi szpinak w ręce kiedy szukałam coś w zamrażarce i stąd pomysł na te naleśniki. W farszu szpinakowym są jaja. Nie zawsze je dodaję, ale w tym przypadku tak, ze względu na to, że dzisiaj nie miałam zupy. W ten sposób obiad był pożywniejszy. Razem z deserem mlecznym wszystko się uzupełniało.


SKŁADNIKI:

              Ciasto:
                       ---1 szklanka mąki wrocławskiej (poznańskiej)
                       ---200 ml mleka
                       ---4 średnie jaja
                       ---3 łyżki oleju
                       ---2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
                       ---1/3 łyżeczki soli
                       ---pół łyżki oleju do pierwszego naleśnika
                Farsz:
                       ---45 dkg szpinaku mrożonego lub świeżego
                       ---2 jaja
                       ---duża cebula
                       ---3 ząbki czosnku
                      ---łyżka masła klarowanego (z braku laku zwykłego)
                       ---1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
                       ---1 łyżeczka suszonej bazylii
                       ---sól i biały pieprz
                Sos:
                       ---puszka pomidorów krojonych (400 gram)
                       ---1 kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
                       ---sól do smaku
                       ---2 ząbki czosnku 
                       ---2 łyżki oleju

Ze wszystkich składników zrobić mikserem ciasto naleśnikowe i pozostawić na 15 minut, żeby dobrze związały się składniki. Mnie wychodzi 8 sztuk na patelni teflonowej o średnicy dolnej 17 cm.




Na patelnię włożyć masło klarowane , kiedy się rozpuści dodać przetarty przez praskę czosnek- chwilę smażyć, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę i też zeszklić. Dodać szpinak zamrożony i przykryć patelnię - szybko się rozmrozi. Zdjąć pokrywkę , dodać sos sojowy, wymieszać i dusić bez przykrycia na silnym ogniu do odparowania nadmiaru wody.



W szklance rozmieszać jaja z bazylią i dodać do miękkiego odparowanego szpinaku - bardzo szybko mieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć szybko do miski. Doprawić solą i białym pieprzem. Nałożyć farsz na naleśniki i zwinąć je. Dużą patelnię wysmarować olejem i ułożyć naleśniki jeden obok drugiego.



Przygotować sos. Wlać pół łyżki oleju do rondelka dodać przetarty czosnek i lekko zeszklić. Dodać zioła prowansalskie i dodać pomidory krojone z puszki. Doprawić do smaku solą i chwilę pogotować dodając dwie łyżki wody. Naleśniki delikatnie podsmażyć na patelni przykrytej pokrywką (krótko) i podawać z sosem pomidorowym posypując posiekaną pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz