Proponuję dla odmiany sałatkę z cukinii grillowanej na patelni. Tyle mamy warzyw więc jakoś trzeba je podawać. Cukinia tak zrobiona ma ciekawy smak, a polana sosem jest jeszcze lepsza.
SKŁADNIKI na 2 lub 4 osoby (zależy od apetytu):
---30-40 ml oleju (wg uznania)
---2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
---2 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej
---1-2 ząbki czosnku
---sól i ewentualnie pieprz do smaku
---olej do obsmażenia cukinii
Nie obraną cukinię pokroić na grubsze plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć plastry z obu stron na dość mocno rumiany kolor. Przełożyć na półmisek i lekko posolić po wierzchu. Wszystkie składniki sosu dobrze rozmieszać z drobniutko posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Cukinię polać tuż przed podaniem. Nie wcześniej, żeby nie nasiąknęła sosem.
bardzo mi sałatka smakowała. Pozdrawiam. Dorota
OdpowiedzUsuńWitam Dorotko. Bardzo dziękuję za wstawienie komentarza- to miłe.
UsuńPozdrawiam serdecznie.