niedziela, 30 grudnia 2012

POLEWA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA DO PIEROGÓW,KNEDLI I KLUSEK NA SŁODKO



Bardzo dobra polewa do pierogów z owocami, naleśników na słodko, wszelkiego rodzaju klusek też na słodko. Polewa jest lżejsza poprzez wymieszanie masy budyniowej ze śmietaną. Polecam , bo polewa jest bardzo smaczna np. do pierogów z truskawkami, jagodami czy innymi owocami.



      SKŁADNIKI:

       ---1 szklanka mleka
       ---1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
       ---1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
       ---1 płaska cukru trzcinowego lub białego
       ---1 szklanka gęstej śmietany (kwaśna lub słodka)

Wlać do rondelka 1/2 szklanki mleka, wsypać cukry, a drugą połowę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i zagotować. Masę budyniową ostudzić i wymieszać ze śmietaną.

8 komentarzy:

  1. pyszny sosik,dziś wykorzystałam do pierożków z truskawkami,:) Danuśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danciu, moja imienniczko dziekuję Ci bardzo. To miłe, że napisałaś komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. O takiej polewie to ja jeszcze nie słyszałam :) Przy najbliższej okazji na pewno zrobię :) Cukru to na pewno łyżka?

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Ja daję łyżkę, ale przecież każdy ma inny smak- można dać więcej , można dać mniej. To zależy jak słodkie są owoce .
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Tak masz racje Danusiu, ale zapytałam czy na pewno łyżka ponieważ w przepisie nie napisałaś tylko płaska :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Basiu, chyba za szybko myślałam i napisałam tylko "płaska". Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. pyszności ! super smak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta polewa jest trochę lżejsza od śmietany i można sobie pofolgować na pierogach- he, he. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń