Bardzo dobra polewa do pierogów z owocami, naleśników na słodko, wszelkiego rodzaju klusek też na słodko. Polewa jest lżejsza poprzez wymieszanie masy budyniowej ze śmietaną. Polecam , bo polewa jest bardzo smaczna np. do pierogów z truskawkami, jagodami czy innymi owocami.
SKŁADNIKI:
---1 szklanka mleka
---1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
---1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
---1 płaska cukru trzcinowego lub białego
---1 szklanka gęstej śmietany (kwaśna lub słodka)
Wlać do rondelka 1/2 szklanki mleka, wsypać cukry, a drugą połowę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i zagotować. Masę budyniową ostudzić i wymieszać ze śmietaną.
pyszny sosik,dziś wykorzystałam do pierożków z truskawkami,:) Danuśka
OdpowiedzUsuńDanciu, moja imienniczko dziekuję Ci bardzo. To miłe, że napisałaś komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
O takiej polewie to ja jeszcze nie słyszałam :) Przy najbliższej okazji na pewno zrobię :) Cukru to na pewno łyżka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam Basiu. Ja daję łyżkę, ale przecież każdy ma inny smak- można dać więcej , można dać mniej. To zależy jak słodkie są owoce .
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Tak masz racje Danusiu, ale zapytałam czy na pewno łyżka ponieważ w przepisie nie napisałaś tylko płaska :))
OdpowiedzUsuńDzięki Basiu, chyba za szybko myślałam i napisałam tylko "płaska". Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
pyszności ! super smak !
OdpowiedzUsuńTa polewa jest trochę lżejsza od śmietany i można sobie pofolgować na pierogach- he, he. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)