Piekłam dzisiaj
bułeczki mleczne i nie wyobrażam sobie gdybym nie miała do nich świeżego masła. Robię je raz w tygodniu, co na dwie osoby w zupełności wystarczy. Czasem kiedy mam więcej czasu robię z podwójnej porcji i zamrażam. Masło można robić ze śmietany kremówki , a jeszcze lepiej ze śmietany wiejskiej. Masełko jest pachnące i bez barwników jak za dawnych czasów.
SKŁADNIKI:
---1 litr śmietany wiejskiej lub kremówki 36 %
Śmietanę wlać do malaksera lub robota . Ja mam taki 20 letni "Zelmer" i używam go właśnie do robienia masła i tarcia ziemniaków. Śmietanę miksujemy najpierw na niższych obrotach, potem na wysokich do momentu wydzielenia się białej wody - bo maślanka to, to nie jest.
Zawartość malaksera przekładamy do większej miski i formujemy duży placuszek. Płuczemy pod bieżącą zimną wodą do momentu,kiedy będzie czysta. Zapobiega to jełczeniu masła. Jak mamy większą rodzinę to możemy odpuścić sobie dokładność, bo ono nie zdąży zjełczeć. Ja z jednej dużej osełki robię dwie.
Z jednego litra śmietany wychodzi ok.375 gram masła. Jedną osełkę zostawiam do jedzenia na teraz, drugą owijam w folię spożywczą przezroczystą i zamrażam. Mam też w zapasie masełko czosnkowe, które dodaję czasami do potraw lub grzanek. Dodaję do części ukręconego masła ząbek roztartego z odrobiną soli czosnku i ręcznie wyrabiam. Masła domowego nie trzymam w lodówce tylko stawiam w chłodniejszym miejscu, ponieważ to masło jest znacznie twardsze niż kupne i byłyby kłopoty ze smarowaniem.
Dołożyłam jeszcze powyższą fotografię - z 1 litra kremówki 36 % i 1,5 litra śmietany wiejskiej wyszło mi ok.80 dkg masła.
Witam :)
OdpowiedzUsuńNie przyszło by mi do głowy , taki prosty przepis :) muszę spróbować :) Bardzo fajne przepisy .
Pozdrawiam
Marta :)
Witam na moim blogu-dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam .Trafiłam na ten blog przez przypadek ,ale teraz wiem ,że bedę tu zaglądac często .Masz super przepisy ,napewno z nich skorzystam ,jeżeli pozwolisz.Pozdrawiam .-Rosa Roslawicz.
OdpowiedzUsuńJestem zaszczycona ,że byłaś moim gościem ,oczywiście zapraszam jak najczęściej,zapraszam również na moją witrynę-dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSlow mi brak, jestes niesamowita! schabik zrobie, i maslo tez!
OdpowiedzUsuńklaniam sie w pas, jestem pod wrazeniem :)
Dzisiaj jestem trochę przekręcona -od sprzątania ,gotowania i.t.p. więc takie słowa jakie mi napisałaś działają jak balsam-pozdrawiam i dziekuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniale przepisy,ja rowniez trafilam przez przypadek i zostane na dluzej,pozdrawiam serdecznie autorke przepisow
OdpowiedzUsuńWitam ciepło na moim blogu.Miło mi jest czytając powyższy komentarz-bardzo dziekuję i pozdrawiam życząc pogodnej niedzieli:)
Usuńpo 3 h krecenia wiem ze masla z 18% nie bedzie :]
OdpowiedzUsuńWitam.No oczywiście,że nie będzie bo w przepisie jest śmietana 36 procentowa lub wiejska.
UsuńPozdrawiam serdecznie i proszę czytać uważniej przepisy:)
Nie pomyslalam, ze maslo mozna robic ze "sklepowej" smietany. Szybko sie ubilo i jest bardzo dobre, delikatniejsze w smaku. Lubie takie przepisy na domowe smakolyki :-) Gdzies widzialam (nie pamietam dobrze gdzie i kiedy) jak robiono maslo metoda "butelki". Wlewano mleko do plastikowej butelki i porzadnie nia potrzasano (dosc meczace i procochlonne), wylewno "maslanke" i wlewano zimna wode, by "umyc" zbite maselko. Po wielu "myciach" rozcinano butelke i maselko bylo gotowe. Pamietam, ze poczatkowo mi nie smakowalo (smietana byla wiejska) ale pozniej w nim zasmakowalam bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPani Aneto, przepraszam, ale gdzieś mi umknął Pani komentarz. Mam świetny refleks, prawie po roku dojrzałam Pani wpis. Jest mi bardzo przykro- jeszcze raz przepraszam.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam Pani przepisy :-) teraz kolej na maselko . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robiłam w piątek do chlebka rustykalnego.Bardzo Pani dziekuję za goszczenie na moim blogu.
UsuńPozdrawiam:)
Witam serdecznie. Jestem zachwycona Pani przepisami. Właśnie dostałam od Mikołaja szybkowar i z pewnością wyprobuję Pani sprawdzone przepisy. Zamierzam również zrobić masło, ale nie wiem czy śmietana powinna być słodka czy kwaśna? Pozdrawiam ciepło-Beata M.
OdpowiedzUsuńJa robiłam i ze słodkiej kremówki i z kwaśnej ze wsi. Mnie osobiście bardziej smakuje masło ze śmietany wiejskiej. Można dodać też odrobinę soli. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
dziś robiłam ze śmietany wiejskiej, masełko wysło obłędne, a maślanka jeszcze lepsza. Pozdrawiam Renata :)
OdpowiedzUsuńWitam po urlopie. Ze śmietany wiejskiej jest najlepsze masełko po słońcem. Bardzo dziękuję Reniu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Gdzie można kupić śmietanę wiejską, bo śmietanę kremówkę pewnie w supermarkecie?
OdpowiedzUsuńJestem tu po raz pierwszy, blog jest super!
pozdrawiam Basia.
Basiu, nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Musisz się u siebie rozejrzeć, kto taką śmietanę przywozi do sąsiadów czy znajomych. Co do śmietany- niczego nie kupuję w supermarketach.Kupuję w mniejszych sklepach, takich sprawdzonych przeze mnie, a śmietanę kremówkę od lokalnych mleczarni . Bardzo dziękuję- serdecznie pozdrawiam :)
Usuń