piątek, 26 stycznia 2018

PLACEK CZEKOLADOWY Z MASĄ Z JABŁEK I CZĄSTKAMI MANDARYNEK



To ciasto dla amatorów czekolady, ale nie tylko. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, dość efektowne, przy tym proste i stosunkowo szybkie w  wykonaniu. Do masy jabłkowej dodałam mandarynki, ale nie są one konieczne. Sprawiają jednak, że ciasto jest lekko kwaskowe. Można mandarynki zamienić na wiśnie z zalewy. Do polewy dodałam trochę oleju rzepakowego dzięki czemu jest super mięciutka, błyszcząca również po zastygnięciu i zawsze się udaje.  W wersji bardziej wykwintnej można na masę jabłkową wyłożyć masę z bitej śmietany z mascarpone i dopiero zalać polewą, ale schłodzoną jeszcze lejącą. Zapraszam do przepisu.





CIASTO na blaszkę o wym. 20 cm x 30 cm :

  • szklanka o poj. 250 ml
  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 g mąki krupczatki - nie innej
  • 30 g kakao
  • 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • blaszka i papier do pieczenia

  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Całe jajka ubić mikserem dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy lub pastę. Ubić na gładką masę. 
  • Do puszystej masy dodać całą wymieszaną mąkę, wlać olej i dłonią delikatnie wymieszać, ale dokładnie. Nawet jak ciutkę powietrza z masy ucieknie to ciasto i tak wyrośnie.
  • Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C , na pierwszą półkę od dołu piekarnika i piec ok. 30 minut - do suchego patyczka. Ciasto wyjąć i zabrać się za masę jabłkową.
  • Jeszcze lekko ciepłe przekroić na dwie części tak, żeby ta wierzchnia była troszkę cieńsza od spodu ( niewiele ).

MASA JABŁKOWA :

  • ok. 90 dkg jabłek lekko kwaskowych - nie musi być szara reneta
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • sok z połowy dużej cytryny lub całej mniejszej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady ( 70 %)
  • ok. 5 - 6 mandarynek lub wiśnie z zalewy


  • Obrane jabłka pokroić drobniej i przełożyć do rondla. Wlać wodę, dodać cukier i rozgotować do wyparowania wody, pod koniec dodać sok z cytryny. Zdjąć z palnika i zmiksować na gładką masę. Do gorącej masy dodać masło, czekoladę, wanilię i dobrze wymieszać do rozpuszczenia.
  • Do tej masy dodać pokruszoną , tą mniejszą część ciasta i całość wymieszać. Dodać obrane i podzielone na cząstki mandarynki . Wymieszać.
  • Masę wyłożyć na spód ciasta i wyrównać wierzch i boki dociskając masę. Polać polewą - takie jeszcze nie do końca zimne.

POLEWA CZEKOLADOWA :

  • 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • W rondelku stopić masło razem z olejem. Zdjąć rondelek z palnika, dodać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać do połączenia. Oblać stopniowo ciasto rozprowadzając polewę nożem. Ciasto wynieść w chłodniejsze miejsce chociaż na godzinkę.
MOJE UWAGI :

- Cząstki mandarynek można dodatkowo przekroić na połowę lub kroić ciasto bardzo ostrym nożem, żeby mandarynki nie ciągnęły się z ciastem.
- Ciasta nie trzymać w lodówce . Jeżeli trzymamy w lodówce ciasto musi swoje odstać w temperaturze pokojowej, bo robi się twarde, szczególnie ta górna część, ale szybko mięknie. 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Lucynko, jest bardzo dobre, my lubimy czekoladę...pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ...witaj Danusiu. Ciasto wygląda oblednie, moje córki jak je zobaczą, to się w nim zakochaja :) Wydaje mi się, że jest troszkę trudne, ale jak się będzie robić wszystko wg przepisu, to musi się udać 😉 Pozdrawiam Danusiu Ciebie i Twoich bliskich i Twoje kochane czworonozne pupile. Buziaki dla nich od Basterka 😘😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Duszko moja przeczytaj spokojnie przepis. To ciasto jest bardzo łatwe. Przecinasz, rozgotowujesz jabłka, dodajesz wszystkie składniki, mieszasz i wykładasz na spód i ciasto gotowe. Tu nie ma nic co mogłoby się nie udać, wierz mi Jolu. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie psiunia, no Ciebie w drugiej kolejności...he, he :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu, następne popisowe ciasto ! Zrobię na niedziele do kawki. Mam do Ciebie gorąca prośbę, czy możesz napisać jak zrobić ten krem z serkiem, bardzo bede wdzięczna.
    Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje. Ewa B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Jeżeli chcesz zrobić krem to wtedy musisz poczekać aż całe ciasto ostygnie . Tzn. już wykończone tylko bez polewy. Na krem potrzebujesz 400 ml śmietanki 36 % + 250 g serka mascarpone + 2 łyżki likieru cytrynowego + 2 łyżeczki cukru pudru, jeżeli nie masz likieru to zetrzyj skórkę ze sparzonej całej cytryny. Zmiksuj razem śmietanę z serkiem i cukrem pudrem, muszą być mocno schłodzone. Tylko uważaj nie przebij. Skórkę cytrynową wmieszaj już do ubitej masy, natomiast jak masz likier to daje się go odrazu do serka i śmietany. Masę wykładasz na gotowe ciasto i oblewasz chłodną, ale lejącą polewą. Pozdrawiam serdecznie.


      Usuń
  4. Danusiu, bardzo Ci dziekuje za przepis na ten krem. Jestes niezawodna, zawsze odpisujesz:), choc wiem, ze borykasz sie z oczami . Serdecznie Cie pozdrawiam. Ewa Bialoblocka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, jak tylko mam chwilę to staram się odpowiedzieć...bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jak na mój gust nieco za ciężki, ale i tak musi być znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak dużo tej polewy, super <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry Danusiu
    zachwyciło mnie to ciasto, tylko wydaje mi się dość pracochłonne.A jakbym użyła jablek ze słoika i podgrzała je dodając pozostałe składniki?Co Ty na to?
    pozdrawiam ciepło:)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Izuniu. To ciasto nie jest pracochłonne. Izuniu ciasto idzie szybko i tylko masa z jabłek. Ja nie potrafię powiedzieć jak się zachowa taka gotowa masa. Po prostu nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Witaj Danusiu, ciasto jest wspaniałe! W sobotę upiekłam biszkopt, a wczoraj rano zrobiłam masę. Po południu zachwyciło gości! Bardzo sprawnie się je robi, bo masa szybko tężeje. Jak chwilę postoi w cieple, to robi się jeszcze lepsze- tak jak pisalas... To bardzo eleganckie tortowe ciasto. Chcę je upiec koleżance na komunię. Dziękuje za przepis! Serdecznie pozdrawiam! Życzę dużo zdrowia w tym trudnym okresie przesilenia zimowego.💞💞💞😀😀 Anita72

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Anitko. To ciasto jest pyszne, ale przed konsumpcją najlepiej jak się ociepli. Ja nawet staram się nie trzymać w lodöwce, bo tam nie ma co się zepsuć. Bardzo Ci dziękuję duszko i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.