Smaczne udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką - takie dwa w jednym. To może być również danie z gatunku "dietetyczne" jeżeli zrezygnujemy z obsmażania udek. Podałam z puree ziemniaczanym, ale dobrze smakują również z ryżem z pomidorami, drobnymi kluseczkami czy pieczonymi ziemniakami. Poniżej podlinkowane fotografie do dodatków.
Ryż z pomidorami Drobne kluseczki Ziemniaki nadkrawane
- 10 udek drobiowych
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- papryka w proszku - łagodna lub ostra ( wg uznania )
- olej lub masło klarowane do obsmażenia
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 450 g fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
- 450 g marchewki pokrojonej w kostkę ( u mnie mrożona )
- 1 łyżka masła
- mąka pszenna lub ryżowa lub wg uznania do zagęszczenia sosu
- Udka umyć i osuszyć. Ściąć nadmiar skóry. Natrzeć miazgą czosnkową, posolić, popieprzyć, posypać papryką i dłońmi wymerdać…he, he. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić na noc do lodówki.
- Na drugi dzień rozgrzać 3 łyżki oleju w dużej brytfannie i obsmażyć udka z obu stron . Wlać wodę, sos sojowy dodać zamrożoną marchewkę , fasolkę, masło i zagotować. Zmniejszyć dopływ ciepła, doprawić sos solą , pieprzem do smaku i dusić do miękkości mięsa.
- Wyjąć miękkie udka, a sos zagęścić wodą z mąką lub swoim sposobem.
I znowu moje smaki Danusiu, bo uwielbiam gotowane (lub duszone) mięsko :-))) Pychotka, koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńWitam Helenko. Ja bardzo lubię duszone mięska. Teraz gotuję też dla Mamy, więc tak robię żeby ona mogła jeść. Jak robię pieczone mięso muszę robić dwa różne dania. Dziękuję Helenko...serdecznie pozdrawiam :)
Usuń