piątek, 25 września 2015

RYŻ Z POMIDORAMI DO OBIADU



Bardzo smaczny i szybki dodatek do obiadu. Można go podać do ryby, pulpecików rybnych, wszelkich potraw z drobiu , jak również gulaszy jarskich. 
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pomidor czerwony + 2 żółte lub 2 większe czerwone sparzone i obrane ze skórki
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • 500 ml wody
  • Na głębszą patelnię wlać olej i lekko zeszklić czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i poddusić razem ok. 3- 4 minuty. Wsypać ryż, wszystko wymieszać, wlać wodę, dodać curry i zagotować- doprawić solą do smaku.
  • Rondel przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić pod przykryciem ok. 20 minut- do całkowitego wchłonięcia wody. Gotowy ryż przemieszać i można podawać w porcjach lub w całości na półmisku. Można posypać koperkiem lub posiekaną pietruszką.

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, taki ryż Aniu jest bardzo smaczny. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ja też myślę, że był pyszny. Trochę przypomina pomidorowe risotto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i tak Marzyniu, my bardzo lubimy ryż w takim wydaniu jako dodatek do obiadu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy może to być też inny rodzaj ryżu, np. brązowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, tylko chyba ryż brązowy inaczej chłonie wodę. Robiłam pół na pół, ale samego brązowego nie robiłam, więc nie mogę podać jak to się ma w stosunku do ilości płynu- pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zrobiłam na obiad i podałam z drobiem. Pyszny ryż, na pewno będę wracała do tego przepisu jeszcze nie raz. Dziękuję, Danusiu, i pozdrawiam serdecznie
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Ja ten ryż uwielbiam, z resztą moja rodzinka też. Przepis prosty i niekłopotliwy, pilnować nie trzeba. Bardzo Ci dziękuję- pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Pyszny ryż :) taki to ja lubię, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten ryżyk uwielbiam i moja rodzinka też...dziękuję Basiu :)

      Usuń
  6. Bardzo polubiliśmy ten ryż. Regularnie korzystam z tego przepisu. Dziękuję, Danusiu. Pozdrawiam niedzielnie.
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. I ja robię go dość często. Szybko i smacznie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń