Bardzo smaczny i szybki dodatek do obiadu. Można go podać do ryby, pulpecików rybnych, wszelkich potraw z drobiu , jak również gulaszy jarskich.
- 200 g ryżu
- 2 łyżki oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 pomidor czerwony + 2 żółte lub 2 większe czerwone sparzone i obrane ze skórki
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry
- sól
- 500 ml wody
- Na głębszą patelnię wlać olej i lekko zeszklić czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i poddusić razem ok. 3- 4 minuty. Wsypać ryż, wszystko wymieszać, wlać wodę, dodać curry i zagotować- doprawić solą do smaku.
- Rondel przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić pod przykryciem ok. 20 minut- do całkowitego wchłonięcia wody. Gotowy ryż przemieszać i można podawać w porcjach lub w całości na półmisku. Można posypać koperkiem lub posiekaną pietruszką.
Ale pyszności! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńTak, taki ryż Aniu jest bardzo smaczny. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ja też myślę, że był pyszny. Trochę przypomina pomidorowe risotto.
OdpowiedzUsuńMoże i tak Marzyniu, my bardzo lubimy ryż w takim wydaniu jako dodatek do obiadu.
UsuńPozdrawiam :)
Ryż dorzucamy ugotowany?
OdpowiedzUsuńWitam. Ryż dorzucamy surowy i gotuje się razem :)
UsuńCzy może to być też inny rodzaj ryżu, np. brązowy? :)
OdpowiedzUsuńMoże być, tylko chyba ryż brązowy inaczej chłonie wodę. Robiłam pół na pół, ale samego brązowego nie robiłam, więc nie mogę podać jak to się ma w stosunku do ilości płynu- pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam na obiad i podałam z drobiem. Pyszny ryż, na pewno będę wracała do tego przepisu jeszcze nie raz. Dziękuję, Danusiu, i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Ja ten ryż uwielbiam, z resztą moja rodzinka też. Przepis prosty i niekłopotliwy, pilnować nie trzeba. Bardzo Ci dziękuję- pozdrawiam ciepło :)
UsuńPyszny ryż :) taki to ja lubię, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa ten ryżyk uwielbiam i moja rodzinka też...dziękuję Basiu :)
UsuńBardzo polubiliśmy ten ryż. Regularnie korzystam z tego przepisu. Dziękuję, Danusiu. Pozdrawiam niedzielnie.
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. I ja robię go dość często. Szybko i smacznie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń