Podaję Państwu przepis na kotlety rybne panierowane. Dodałam do nich płatki owsiane górskie, które dobrze scalają mięso z ryby, a poza tym są pożywniejsze i więcej wychodzi masy rybnej. Z tej proporcji , którą podałam wychodzi ok. 18 kotletów. Kotlety są dobre i na ciepło i na zimno podane z ogórkiem konserwowym i kleksem majonezu. Inne kotleciki, pulpeciki rybne są na moim blogu w dziale „Dania rybne- ciepłe ”- klik .
- 1 szklanka płatków owsianych + 3/4 szklanki wrzącej wody
- ok. 1 kg filetów z dorsza lub z innej ryby
- pierz, sól
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 lekko kopiasta łyżka majonezu
- 1 jajko
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- bułka tarta lub płatki owsiane grubiej zmielone
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia- muszą wchłonąć całą wodę. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Rybę umyć, osuszyć ( jeżeli mamy mrożoną rybę ,to po rozmrożeniu odcisnąć z wody ).
- Zmielić razem- cebulę, płatki owsiane i rybę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę doprawiając pieprzem i solą. Uformować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości większej moreli.
- Kulki brać w dłonie i posypywać panierką forując lekko spłaszczone kotlety. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć dopływ ciepła o połowę i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Nie smażyć na ostrym ogniu, bo się spali panierka a w środku będą surowe.
- Wszystkie usmażone kotlety przełożyć do większej patelni- wlać troszkę świeżego oleju, przykryć i potrzymać kilka minut na wolnym ogniu, żeby doszły.
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuń- mam pytanie Danusiu z czego miałaś panierkę za odpowiedz dziękują i pozdrawiam
Witam Beatko. Te akurat miałam w bułce tartej.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Właśnie zajadam się kotletami rybnymi z halibuta - są naprawdę smaczne. Niestety masa wyszła mi trochę za rzadka i niezbyt zwarta. Czym najlepiej zagęścić ?
OdpowiedzUsuńWitam. To zależy, czasami ryba ma więcej wody, można zagęścić startym serem łatwo topiącym , ale lepiej kaszką manną- pozdrawiam i dziękuję bardzo :)
Usuń