czwartek, 24 września 2015

KOTLETY RYBNE- PANIEROWANE



Podaję Państwu przepis na kotlety rybne panierowane. Dodałam do nich płatki owsiane górskie, które dobrze scalają mięso z ryby, a poza tym są pożywniejsze i więcej wychodzi masy rybnej. Z tej proporcji , którą podałam wychodzi ok. 18 kotletów. Kotlety są dobre i na ciepło i na zimno podane z ogórkiem konserwowym i kleksem majonezu. Inne kotleciki, pulpeciki rybne są na moim blogu w dziale „Dania rybne- ciepłe ”- klik .


  • 1 szklanka płatków owsianych + 3/4 szklanki wrzącej wody
  • ok. 1 kg filetów z dorsza lub z innej ryby
  • pierz, sól
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 lekko kopiasta łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • bułka tarta lub płatki owsiane grubiej zmielone


  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia- muszą wchłonąć całą wodę. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Rybę umyć,  osuszyć ( jeżeli mamy mrożoną rybę ,to po rozmrożeniu odcisnąć z wody ).
  • Zmielić razem- cebulę, płatki owsiane i rybę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę doprawiając pieprzem i solą. Uformować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości większej moreli.
  • Kulki brać w dłonie i posypywać panierką forując lekko spłaszczone kotlety. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć dopływ ciepła o połowę i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Nie smażyć na ostrym ogniu, bo się spali panierka a w środku będą surowe.
  • Wszystkie usmażone kotlety przełożyć do większej patelni- wlać troszkę świeżego oleju, przykryć i potrzymać kilka minut na wolnym ogniu, żeby doszły.

4 komentarze:

  1. Witam serdecznie
    - mam pytanie Danusiu z czego miałaś panierkę za odpowiedz dziękują i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Te akurat miałam w bułce tartej.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Właśnie zajadam się kotletami rybnymi z halibuta - są naprawdę smaczne. Niestety masa wyszła mi trochę za rzadka i niezbyt zwarta. Czym najlepiej zagęścić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To zależy, czasami ryba ma więcej wody, można zagęścić startym serem łatwo topiącym , ale lepiej kaszką manną- pozdrawiam i dziękuję bardzo :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.