wtorek, 22 września 2015

ŚLEDZIE MUSZTARDOWE Z JABŁKAMI



Przepisów na śledzie w musztardzie jest sporo, co kuchnia to inny przepis. Moje  śledzie są z dodatkiem jabłek i na bazie musztardy francuskiej.  Polecam Państwu dodatek podsmażonych jabłek , które dodają śledziom smaku i przełamują  czysty smak musztardy. 


  • 65 - 70 dkg śledzi matiasów   
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 jabłka raczej słodkie ( ok. 40- 45 dkg)- zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 1- 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz
  • 2 cebule- pokroić w ćwierć plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 6- 7 ziaren ziela angielskiego


  • Wymoczyć płaty matiasów w wodzie z mlekiem ( 1 do 1 ). Osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
  • Do rondelka wlać olej lub oliwę, dodać cebulę, starte jabłka, liście laurowe, ziele angielskie i chwilę przesmażyć- ok. 4- 5 minut. Zdjąć z palnika, dodać musztardę francuską, musztardę ostrą, miód - wszystko wymieszać. Doprawić wg smaku pieprzem i solą. Ostudzić.
  • W dużej misce wymieszać delikatnie śledzie z zalewą , a właściwie sosem - jest dość gęste. Ułożyć w słoju, zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko  przeszło smakiem.
  • Moja uwaga
- zalewa musi ostygnąć , w przeciwnym razie śledzie stracą swoją jędrność.

10 komentarzy:

  1. To musi być ciekawy smak.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już po śledziach, tylko zostało się oblizać- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  2. ostatnio odkrywam smak śledzi i się w nim lubuję, a pomyśleć, że kiedyś śledzi nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przychodzi z czasem. Ja w młodości śledzi nie cierpiałam, a teraz uwielbiam w każdej postaci. Dziękuję effo :)

      Usuń
  3. A ja robię nieco inaczej, zaraz chyba wsadzę na bloga, bo bardzo się zaniedbałam,a Twój wpis mi przypomniał, że przecież mam zdjęcia tych śledzików jeszcze z lata. Całuski Danusiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu co kuchnia to inny przepis- chętnie zerknę również na Twoje- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. zrobiłam i ja :) ciut zmieniłam ale ciągle to są Twoje śledzie w zalewie musztardowej z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. effo , pewnie , że można sobie modyfikować przepis - zawsze to jest inspiracja pod nasz smak :)

      Usuń
  5. Robiłam je już kiedyś, są pyszne, gorąco polecam, a teraz na Sylwestra trzeba zajrzeć ponownie do przepisu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że znalazłaś czas na komentarz. Bardzo Ci dziękuję - pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...