Babka z dodatkiem pasty sezamowej o nazwie tahini. Taką pastę można nabyć na stoiskach z żywnością orientalną lub po prostu zrobić samemu. Przepis jest bardzo prosty, który podaję na dole w moich uwagach.
Babki to moje ulubione ciasto z dzieciństwa , więc poszukuję różnych przepisów na ten rodzaj wypieku. Inspiracją był przepis z tureckiego bloga . Piekłam ją drugi raz i wniosłam do przepisu niewielkie poprawki.
Babka z wyglądu nietuzinkowa , smaczna o lekkim smaku chałwy i sezamu. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy dobrze ostygnie , przejdzie smakiem sezamu i zrobi się wilgotniejsza jak wszystkie babki na oleju.
Babki dobrze jest wykładać na patery wklęsłe tzw. babkowe ponieważ każda babka wyrasta w kopułkę. Przełożona na płaski talerz jest jeszcze ciepła i po prostu siada, co daje wrażenie jakby miała maciupeńki zakalec na dole. Nie jest to oczywiście zakalec jak Państwo sami zauważyliście, tylko po prostu „ ściśnięte ciasto”. Nie zawsze i nie w każdym przypadku , ale zdarza się czasami tak może być, obojętnie jakiego przepisu to dotyczy.
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego - ok. 1 cm od góry szklanki mniej
- 1/2 szklanki mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki pasty sezamowej ( tahini)- jeżeli oddzielił się olej to dobrze wymieszać
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia- nie więcej
- ok. 1/2 szklanki sezamu
- masło do smarowania formy
- forma do babki z kominkiem o poj. 2 litrów
- używam szklanki o pojemności 250 ml
- Formę bardzo dobrze wysmarować masłem, najlepiej przy pomocy małego pędzelka. Wysypać obficie sezamem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, żeby proszek równomiernie się rozłożył.
- Jajka zmiksować z cukrem na pienistą masę ok. 4- 5 minut. ( na wyższych obrotach). Stopniowo i kolejno dodawać olej, mleko i pastę tahini miksując na wolniejszych obrotach , ale niezbyt długo.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dłonią dokładnie powoli wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45- 50 minut- do tzw. suchego patyczka.
- Upieczoną babkę pozostawić w formie na ok. 10 minut. Przyłożyć paterę do foremki i razem delikatnie , powoli odwrócić- formę zdjąć, a ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną babkę przechowywać pod specjalnym przykryciem do babek lub domowym sposobem - zawiązać nad nią woreczek foliowy.
- Moja uwaga
BABKA CZYTELNIKÓW :
Danusiu,cudna babka i jeszcze cudniejsza foremka:)Pozdrawiam serdecznie:)Malgosia
OdpowiedzUsuńWitaj Małgoś. Ta foremka mnie też się bardzo podoba. Jedna z czytelniczek zrobiła mi taki wspaniały prezent.
UsuńPozdrawiam :)
Ale piekna ! Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu- również pozdrawiam :)
UsuńPiekna baba, kusisz Danusiu
OdpowiedzUsuńTaka moja rola Kasiu- pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam effo :)
UsuńCudowna! Przepiękna foremka!
OdpowiedzUsuńForemka prima sort, szczególnie, że to prezent od jednej z czytelniczek - pozdrawiam Aniu :)
UsuńDanusiu babka wygląda rewelacyjnie zwłaszcza w tak pięknej formie :) Pozdrawiam Krynia :)
OdpowiedzUsuńWitam Kryniu. Też mi się podoba- taka nietuzinkowa forma do babki. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Jeszczem nie widziała takiej babki!
OdpowiedzUsuńAle ona Ciebie też nie - he, he :)
UsuńBaba znakomita!!!!Mniam,mniam.pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńWitam Ewuniu. No mamy takie same baby- he, he. Ewuniu foremkę możesz mocniej wysmarować masłem i więcej wysypać ziarnem sezamowym. Piękna. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)