sobota, 26 września 2015

BABKA SEZAMOWA



Babka z dodatkiem pasty sezamowej o nazwie tahini. Taką pastę można nabyć na stoiskach z żywnością orientalną lub po prostu zrobić samemu. Przepis jest bardzo prosty, który podaję na dole w moich uwagach. 
Babki to moje ulubione ciasto z dzieciństwa , więc poszukuję różnych przepisów na ten rodzaj wypieku. Inspiracją był przepis z tureckiego bloga . Piekłam ją drugi raz i wniosłam do przepisu niewielkie poprawki. 
Babka z wyglądu nietuzinkowa , smaczna o lekkim smaku chałwy i sezamu. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy dobrze ostygnie , przejdzie smakiem sezamu i zrobi się wilgotniejsza jak wszystkie babki na oleju. 
Babki dobrze jest wykładać na patery wklęsłe tzw. babkowe ponieważ  każda babka wyrasta w kopułkę. Przełożona na płaski talerz jest jeszcze ciepła i po prostu siada, co daje wrażenie jakby miała maciupeńki zakalec na dole. Nie jest to oczywiście zakalec jak Państwo sami zauważyliście, tylko po prostu „ ściśnięte  ciasto”. Nie zawsze i nie w każdym przypadku , ale zdarza się czasami tak może być, obojętnie jakiego przepisu to dotyczy.



  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego -  ok. 1 cm  od góry szklanki mniej
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej ( tahini)- jeżeli oddzielił się olej to dobrze wymieszać
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia- nie więcej
  • ok. 1/2 szklanki sezamu
  • masło do smarowania formy
  • forma do babki z kominkiem o poj. 2 litrów
  • używam szklanki o pojemności 250 ml 



  • Formę bardzo dobrze wysmarować masłem, najlepiej przy pomocy małego pędzelka. Wysypać obficie sezamem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, żeby proszek równomiernie się rozłożył.
  • Jajka zmiksować z cukrem na pienistą masę ok. 4- 5 minut. ( na wyższych obrotach). Stopniowo i kolejno dodawać olej, mleko i pastę tahini miksując na wolniejszych obrotach , ale niezbyt długo.
  • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dłonią dokładnie powoli wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45- 50 minut- do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczoną babkę pozostawić w formie na ok. 10 minut. Przyłożyć paterę do foremki i razem delikatnie , powoli odwrócić- formę zdjąć, a ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną babkę   przechowywać pod specjalnym przykryciem do babek lub domowym sposobem - zawiązać nad nią woreczek foliowy.
  • Moja uwaga
- w przypadku braku pasty sezamowej, można ją zrobić samemu. Należy sezam lekko uprażyć na suchej patelni na lekko rumiany kolor ( raczej jasny, żeby ciasto nie było zbyt ciemne ) . Potem tak  długo miksować na wysokich obrotach, aż zacznie wydzielać się  olej. Po tym wymieszać na jednolitą masę.  Można również zmielić wcześniej sezam w młynku do kawy a potem miksować w blenderze lub malakserze- po pierwsze jest szybciej,  a po drugie nie każdy blender zmieli ziarna. Pastę sezamową zamkniętą w słoiczku można przechowywać ok.  miesiąca -  być może i dłużej, ale ja tego nie sprawdziłam.

BABKA CZYTELNIKÓW :


16 komentarzy:

  1. Danusiu,cudna babka i jeszcze cudniejsza foremka:)Pozdrawiam serdecznie:)Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgoś. Ta foremka mnie też się bardzo podoba. Jedna z czytelniczek zrobiła mi taki wspaniały prezent.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale piekna ! Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Taka moja rola Kasiu- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Foremka prima sort, szczególnie, że to prezent od jednej z czytelniczek - pozdrawiam Aniu :)

      Usuń
  5. Danusiu babka wygląda rewelacyjnie zwłaszcza w tak pięknej formie :) Pozdrawiam Krynia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kryniu. Też mi się podoba- taka nietuzinkowa forma do babki. Dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Jeszczem nie widziała takiej babki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Baba znakomita!!!!Mniam,mniam.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. No mamy takie same baby- he, he. Ewuniu foremkę możesz mocniej wysmarować masłem i więcej wysypać ziarnem sezamowym. Piękna. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.