czwartek, 9 stycznia 2014

RYŻ Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM



Miałam w zamrażarce groszek i marchewkę mini, ryż w szafce i zrobiłam smaczny dodatek do obiadu. Ryżu z warzywami jest na 4 osoby. Zapraszam do przepisu.



SKŁADNIKI:

--- 200 gram ryżu ( miałam basmati)
--- 450 gram groszku mrożonego
--- 450 gram marchewki mini mrożonej
--- 2 kopiaste łyżki masła
--- pieprz i sól
--- przyprawa curry
--- 2 szklanki wody




1) Do głębszego rondla wlać 1 szklankę wody, dodać marchewkę, groszek i masło.
2) Zagotować , doprawić solą i potrzymać na wolnym ogniu ok. 10 minut, żeby warzywa troszkę zmiękły.
3) Ryż przepłukać na sicie ,  dodać do warzyw, wlać drugą szklankę wody i zagotować.
4) Doprawić solą, pieprzem i curry do smaku , wymieszać i zmniejszyć ogień do minimum. W czasie gotowania nie mieszać.
5) Potrawa jest gotowa po 15- 20 minutach.

RYŻ CZYTELNIKÓW :

Ewa z San Diego

10 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu, udało Ci się zmienić napis. Wszechstronnie jesteś zdolna.
    Danie jest przepyszne.
    Pozdrawiam Imienniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Żebyś wiedziała Danusiu, że rzeczywiście mi się udało. Napis mi zrobiła Bożenka ze " Smakowych kubków"- to się nazywa życzliwość. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie~!!!

      Usuń
  2. delikatne, lekkostrawne jednym słowem coś na nadwyrężone po świętach układy pokarmowe czytelników. No i zraziki zagospodarowane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, nic w kuchni nie może się zmarnować. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Zdadlam,jest bardzo dobry i delikatny.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha- a ja mam dzisiaj ten ryż do do duszonych piersi drobiowych. Dziękuję Ewuniu.

      Usuń
  4. W przepisie pisze szklankę wody. A gdzie druga? :) :) Własnie robię ten ryż mam nadzieję, że mi wyjdzie :) Takich marchewek malutkich jeszcze nie jadłam i nie wiedziałam, że w ogóle takie są .:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Rzeczywiście , nie dopisałam , żeby dolać drugą po podduszeniu warzyw, ale myślę, że jesteś kreatywna w kuchni i się domyśliłaś , że na każdą porcję ryżu dajemy 2 porcje płynu.
      Przepraszam Basiu i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Oj Danusiu nie ma za co przepraszać:) Zapytałam, bo zaglądają tez młode dziewczyny i mogą się nie domyśleć:) Ja się domyśliłam :) Ryż pyszniutki i zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu , dziękuję Ci bardzo za zwrócenie na to uwagi , ale jednak to jest bardzo ważne - pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń