Surówka z udziałem pora jest popularna i wcale się temu nie dziwię, ponieważ nie dość , że jest zdrowa na przednówku to jeszcze bardzo szybko można ją zrobić. Zrobiłam do niej sos z dodatkiem ketchupu i surówka ma ciekawy smak - inny niż z majonezem , a poza tym jest lżej strawna. Ponieważ surówka ma dość konkretny smak można ją podawać również do dań z ryb.
SKŁADNIKI:
---1 duży por
---2 średnie kiszone ogórki
---1 duże słodkie jabłko
---1 mała marchewka
---posiekana natka pietruszki
Sos:
---1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
---3 łyżki oleju budwingowego lub innego dobrego
---2 płaskie łyżeczki cukru pudru
---sól i pieprz
---1 płaska łyżka łagodnego ketchupu (może być ostry)
---2 małe ząbki czosnku lub jak kto woli
Por kroimy w pół lub ćwierć plasterki, obrane ogórki -jabłko-marchewkę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wszystko wymieszać w salaterce dodając posiekaną pietruszkę. Do blendera (lub słoika - zakręcić i potrząsać) włożyć wszystkie składniki sosu i zmiksować , po czym doprawić solą i pieprzem. Wymieszać sos z surówką i ewentualnie jeszcze doprawić. Odstawić surówkę na około 30 minut , żeby się przegryzła.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z S. Diego
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z S. Diego
Takiej surówki jeszcze nie robiłam..
OdpowiedzUsuńWitam.To trzeba popróbować.Najlepsza jest jak postoi trochę , wtedy ma konkretny smak.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam...pycha..
OdpowiedzUsuńTo miło czytać,cieszę się że smakowało - serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuroweczka czeka na lunch.Ym!!Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Ewuniu za zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń