niedziela, 17 lutego 2013

SURÓWKA Z PORA Z KETCHUPEM



 Surówka z udziałem pora jest popularna i wcale się temu nie dziwię, ponieważ  nie dość , że jest zdrowa na przednówku to jeszcze bardzo szybko można ją zrobić. Zrobiłam do niej sos z dodatkiem ketchupu i surówka ma ciekawy smak - inny niż z majonezem , a poza tym jest lżej strawna.  Ponieważ surówka ma dość konkretny smak można ją podawać również do dań z ryb.

        SKŁADNIKI:

                     ---1 duży por
                     ---2 średnie kiszone ogórki
                     ---1 duże słodkie jabłko
                     ---1 mała marchewka
                     ---posiekana natka pietruszki
            Sos:

                     ---1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
                     ---3 łyżki oleju budwingowego lub innego dobrego
                     ---2 płaskie łyżeczki cukru pudru
                     ---sól i pieprz
                     ---1 płaska łyżka łagodnego ketchupu (może być ostry)
                     ---2 małe ząbki czosnku lub jak kto woli

Por kroimy w pół lub ćwierć plasterki, obrane ogórki -jabłko-marchewkę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wszystko wymieszać w salaterce dodając posiekaną pietruszkę. Do blendera (lub słoika - zakręcić i potrząsać) włożyć wszystkie składniki sosu i zmiksować , po czym doprawić solą i pieprzem. Wymieszać sos z surówką i ewentualnie jeszcze doprawić. Odstawić surówkę na około 30 minut , żeby się przegryzła.

SURÓWKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z S. Diego

6 komentarzy:

  1. Takiej surówki jeszcze nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.To trzeba popróbować.Najlepsza jest jak postoi trochę , wtedy ma konkretny smak.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To miło czytać,cieszę się że smakowało - serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suroweczka czeka na lunch.Ym!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Ewuniu za zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.