środa, 27 marca 2019

PYCHOTKA INACZEJ - CIASTO PRZEKŁADANE OWOCAMI I KREMEM



Ciasto przekładane... coś w rodzaju "Pani Walewskiej". Wg mnie jest smaczniejsze , łatwiej się kroi, no i  z kremem mniej pracy. Nie jest na bazie kruchego ciasta i warstwa dżemu jest zastąpiona masą z owoców. Dwa ciasta, które stanowią bazę do przełożenia można upiec dzień wcześniej i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Masa biała u mnie to mascarpone ze śmietaną, ale można dać śmietanę w ilości 0,5 l rezygnując z serka. Może jeszcze dodam, że ciasto po 3 dniach było bardzo dobre,  przechowywane w chłodnym miejscu. Uważam, że nie w lodówce, szczególnie z funkcją "no frost".






CIASTO :

  • 4 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 130 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 30 ml mleka 3,2 %
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat naturalnej wanilii do smaku
  • 4 białka + 200 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • tortownica o wym. 26 cm

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią dodając po jednym żółtku - na gładką masę. Dodać mleko i zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
  • Podzielić masę na dwie równe części .Odpiąć rant tortownicy i dno wyścielić papierem do pieczenia. Tortownicę zapiąć , a boki posmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć równomiernie jedną połowę ciasta i ostawić na bok - ciasto jest cieniutkie.  Jeżeli dysponujecie dwiema tortownicami o wym 26 cm to można wyłożyć też drugą połowę.
  • 2 z 4 białek ubić ze 100 g cukru i wyłożyć równomiernie na jedno ciasto Posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 - 21  minut na drugiej półce od dołu piekarnika. Wyjąć upieczone i odpiąć rant. Zsunąć razem z papierem z dna na blat. Powtórzyć to samo z drugim ciastem. Nie wolno ubijać od razu 4 białek, ponieważ beza nie może stać , nawet w tak krótkim czasie.

PRZEŁOŻENIE :

  • 450 g malin mrożonych , porzeczek, wiśni itp. ( u mnie czarna porzeczka )
  • 5 - 6 łyżek cukru - w zależności od rodzaju owoców
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + sok z rozmrożonych owoców + dopełnienie wodą do łącznej  ilości 100 ml
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • wanilia 



  • Owoce rozmrozić i przecedzić przez sito.  Przełożyć do rondelka, dodać cukier i tylko zagotować. Z soku z rozmrożonych owoców i wody zrobić zawiesinę z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się owoców. Tylko lekko przestudzić, żeby nie był taki gorący.
  • Wyłożyć masę owocową na jedną część ciasta i pozostawić do ostudzenia. Mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Wlać śmietanę i ubić na gęsty krem. Uważać żeby nie przebić. Wyłożyć krem na zimną masę owocową i przykryć drugim ciastem. Drugie ciasto przed położeniem pokroić na porcje - u mnie 12 kawałków. Całość schłodzić.

19 komentarzy:

  1. Piękne ciasto, a ja właśnie szukam czegoś z owocami. Mam do zagospodarowania maliny, ale te pestki potem... tu mam obawy. A może je przetrzeć przez sito...Muszę pomyśleć, może coś "odkalkuję" jak mawia moja przyjaciółka. Pozdrawiam. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Maliny po podgrzaniu przecedź przez sito i ponownie do rondelka. Wtedy wlej zawiesinę z mąki ziemniaczanej. W przypadku malin dobrze jest odłożyć garstkę surowych przed podgrzaniem, a potem dodać do tego kisielu. To bardzo podnosi smak masy owocowej. Podobnie można robić z innymi owocami oprócz czarnej porzeczki, bo ona jest za kwaśna. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. wykorzystam przepis ,brzmi smakowicie :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś nowego zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście pychotka! Ale kiedyś, teraz odpoczynek od deserów:)). Ja zawsze uważam,że smak i elegancja tkwi w prostocie. Danusiu, wspaniale wygląda to wykwintne /moim zdaniem/ ciasto. Jak zrobię, dam znać. Pozdrawiam ciepło. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elżuniu. No, rzeczywiście dekoracji to w nim nie ma, ale samo w sobie jest apetyczne. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. E tam dekoracji. Są płatki migdałów i widać boki z kremem i owocami. To byłoby faux pas nawet czymś dekorować. Nie wiem, czy nie pokuszę się zrobić na święta:). Dużo zdrowia i wspieraj nas Danusiu, swoją kuchnią.

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis. Nigdy nie robiłam z takim ciastem. Trzeba będzie wykorzystać.Wszystkie przepisy są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Irenko. Dziękuję Ci za komentarz , a ciasto polecam z czystym sumieniem. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Czy można dodać owoce z kompotu?mam pełno porzeczek w kompocie a żadnych mrożonych. Chciałabym zrobić a do sklepu daleko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z takimi owocami, ale pewnie można. Proszę odcedzić je z tego kompotu , myślę że z 2 słoików litrowych, a z kompotu zrobić zawiesinę z mąki ziemniaczanej w podanej w przepisie ilości. Porzeczka jest dosyć aromatyczna, więc myślę że będzie ok. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. TO pewnie jest pyszne ciasto . Świetne połączenie słodka bita śmietana z mascarpone i winna czarna porzeczka .Kilka razy stosowałam takie połączenie przy innym cieście.Pozdrawiam cieplutko lusi -lusi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Lucynko. To ciasto lubię też z wiśniami lub czerwoną porzeczką. Dziękuję Lucynko. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Danusiu, czy dwa białka ubić z 50g cukru i pozostałe dwa również z 50g? Czy podana ilość cukru jest na dwa blaty ciasta? Zamierzam wykorzystać niebawem Twój przepis (jeden z wielu z Twojego bloga) a ja - widzisz, jestem taka dociekliwa...
    Pozdrawiam Cię serdecznie.
    Monika B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Moniu. W przepisie masz 200 g cukru na 4 białka, więc najpierw ubijasz 100 g cukru z 2 białkami, a potem drugie dwa ze 100 g cukru. Pozostałe 100g odnosi się do spodu- ciasta, które robisz za jednym zamachem i rozdzielasz na dwie części. Ciasto może czekać w przeciwieństwie do piany bezowej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam mam takie pytanie czemu muszę drugie ciasto pokroić przed położeniem .Dziękuje

    OdpowiedzUsuń