piątek, 21 lutego 2014

ZUCCOTTO POMARAŃCZOWE W MOJEJ ZIMOWEJ WERSJI



Zuccotto, inaczej mała dynia - kształt inspirowany kopułą katedry Santa Maria del Fiore we Florencji. Przypomina też swoim kształtem myckę kardynalską lub piuskę.
 Do tego ciasta powinna być specjalna forma, ale z każdej sytuacji jest zawsze jakieś wyjście.  Ciasto powinno być pół- mrożone, ale jest zima więc zrobiłam w innej wersji- takiej mojej. 
 Do tego rodzaju ciasta piecze się biszkopt, a potem nasącza. Nie lubię w tym cieście nasączanego biszkoptu, a poza tym kopułkę się trudniej kroi, więc na biszkopcie nie robię. Ciasto i tak nabierze troszkę wilgoci od wlanej masy. 
 Ciasto należy upiec dzień wcześniej, lub z rana i po kilkunastu godzinach przekroić na połowę. Na fotografiach może wyglądać, że ciasto nie jest łatwe. Nie ma jednak żadnego problemu z przycięciem trójkątów do miski. Opisałam dość dokładnie jak to zrobić i polecam Państwu skusić się na to ciasto bo jest pyszne i efektownie wygląda.
 Jeżeli ktoś z Państwa nie podejmie się zrobienia tej kopułki to można również zrobić po prostu spód jak do tortu  tylko cieńszy, wylać krem i pozostawić do zastudzenia. To tylko kwestia kształtu, a smak pozostaje ten sam.



PODSTAWA na tortownicę 26 cm:


- 70 gram oleju rzepakowego
- ¼ szklanki wody
- 2,5 płaskiej łyżki  ciemnego kakao
- ½ szklanki cukru
Powyższe składniki zagotować i ostudzić.

- 3 małe jajka lub 2 duże
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½  płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ płaskiej łyżeczki sody
- ¼ szklanki cukru do wypieków
- szczypta soli




1)Białka ubić z odrobiną soli i dodając cukier ubić na sztywną masę. Dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Do puszystej masy dodać przestudzoną masę kakaową i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.

2)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 35- 40 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić 10- 15 minut w uchylonym piekarniku. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Ostudzone włożyć do worka foliowego, żeby ciasto nie podsychało, ponieważ nie będzie nasączane.

3)Na drugi dzień przekroić na dwa blaty. Przygotować miskę o poj. ok. 2 litrów i średnicy 22- 23 cm, wyścielić ją folią spożywczą. Jeden blat pokroić na 8 trójkątów. Do miski włożyć 6 w równych odległościach od siebie. Luki między nimi wypełnić przycinając dwa pozostałe.

4)Z drugiego blatu wyciąć koło wielkości  ok. 23- 24 cm, a pozostałą obręcz dołożyć  ( w częściach na wierzch ułożonych trójkątów ( kopułki ) żeby ją podwyższyć. Pozostałe resztki obręczy powciskać w ewentualne szparki w kopułce. To nie jest tak, że wystarczy przyciąć trójkąty i wszystko w misce pasuje. Każda miska ma inny kształt dna i trójkąty czasami się nie stykają. Wiem to z doświadczenia, dlatego ewentualne szparki uzupełniamy resztkami ciasta. Wszystko się ładnie scali i niczego nie widać.




MASA:


- 400 gram tłustego twarogu
- 350 ml mleka słodzonego skondensowanego ( puszka 530 gram)
- skórka otarta z 3 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy ok. 340- 350 ml
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- mała puszka mandarynek




1)Twaróg  zmiksować w malakserze na gładki krem lub zmielony 2 razy zmiksować mikserem. Sok pomarańczowy zagotować zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Sok pozostawić do lekkiego skrzepnięcia ( w środku luźny, po bokach skrzepnięty- wymieszać)

2)  Do misy miksera wlać mleko skondensowane, chwilę miksować na szybkich obrotach i dodawać krem twarogowy do wyczerpania. Dodawać sok pomarańczowy ciągle miksując i startą skórkę pomarańczową. Oddzielnie ubić śmietanę i wymieszać z masą pomarańczową. Ręcznie wmieszać pokrojone mandarynki. Chwilę odczekać, aż masa zacznie bardzo leciutko gęstnieć.

3)Masę wlać do przygotowanej kopułki i nakryć wykrojonym blatem. Nałożyć na miskę folię spożywczą i wstawić do lodówki na 8- 10 godzin.

4)Po tym czasie zdjąć folię, na miskę położyć paterę i ciasto odwrócić. Wychodzi bez problemu- zdjąć z kopułki folię.

5)Zuccotto można polać polewą czekoladową, można posmarować podgrzanym kajmakiem lub zrobić dodatkowo masę.




Moja rada:

Warto zrobić masę, ponieważ w ten sposób wykorzystamy całe skondensowane mleko. Masa ta nie jest idealnie gładka- jest napowietrzona skondensowanym mlekiem, ale to ma swój urok w dekoracji.

- reszta mleka skondensowanego
- 100 gram miękkiego masła
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżka likieru pomarańczowego- w braku likieru dać 1 łyżkę syropu ze smażonych  skórek pomarańczowych


Miękkie masło zmiksować na gładką masę, dodać mleko skondensowane, kakao i likier i wszystko zmiksować na gładką masę. Torcik obłożyć kremem i łopatką zrobić ozdobne pociągnięcia kierując ją do góry. Na górze zrobić dekorację jaka nam przyjdzie do głowy.

Ciasto bardzo mocno schłodzić-  SMACZNEGO !!!


27 komentarzy:

  1. JAAA cudowne!:) pewnie smaczne muszę to zrobić koniecznie !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko, masa pomarańczowa jest super w smaku i dobrze schłodzona przypomina kremowe lody.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Danusiu. wygląda cudnie, zrobię na niedzielę. Pozdrawiam i życzę nowych pomysłów. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, życzę żeby wszystko wyszło jak trzeba i delektujcie się ciastem, bo u mnie już po.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  3. Boskie ciacho! dopisuję do mojej kolekcji

    OdpowiedzUsuń
  4. P.S.
    podchodzi mi pod włoską mimozę la'rosa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agusiu. Mimoza ciut troszkę inaczej wygląda- jest obsypana kwiatami mimozy, ale może troszkę kształtem.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Wyglądało Justynko, bo już skonsumowane.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Witam.Pani Danusiu co za cudo zrobię na niedzielny podwieczorek.Dziękuję za taki super przepis.Pozdrawiam Kasia z Obornik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia Kasiu i smacznego.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  7. Wspaniale to ciasto !
    Ja robię takie w misie, ale wykładam krążkami rolady i wypełniam masą, Twoja wersja jest super! Zrobię kiedyś, moż na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też Bożenko robię, z krążków rolady, ale go już nie smaruję żadnym kremem - samo w sobie jest bardzo dekoracyjne.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  8. ale to fantastycznie wygląda :) skusiłabym się od razu na kawałek (albo i dwa) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zjadłam dwa na jedno posiedzenie.
      Pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
  9. Danusiu jeszcze kilka takich propozycji (cudownych!) na Twoim blogu i będę załamana.Miałam wrażenie,że całkiem nieźle sobie radzę w kuchni i domownicy są zadowoleni,ale....widzę,że jeszcze długa droga przede mną.Chylę czoła i jak niektórzy mawiają "kapelusze z głów".Poezja,czysty majstersztyk :) Nie mogę się napatrzeć,a po Twoim opisie przełykam ślinę i zazdroszczę,że nie czuję smaku,mogę go sobie tylko wyobrazić.Fantastyczne ciasto!!! Pozdrawiam Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Nie miałam w planie Kochanie Ciebie załamywać. Wiem Madziu, że świetnie gotujesz a to jest tylko kolejna propozycja do wyboru. Ciasto Ci polecam, a przede wszystkim masę, bo nie tyle tutaj chodzi o kształt co wypełnienie ciasta.
      Pozdrawiam serdecznie i miłej soboty!!

      Usuń
  10. Super ciasto , pięknie wygląda zjadła bym kawałek :)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Babciu Ewo. Też jestem babcią i lubię sobie pojeść pewnie podobnie jak Ty.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!!!

      Usuń
  11. Wygląda przepysznie:) koniecznie muszę wypróbować przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Asiu, bo ciasto jest bardzo smaczne. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Wygląda obłędnie :) A czy można zastąpić sok z pomarańczy sokiem z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marlenko, obawiam się, że po dodaniu 350 ml soku z cytryny chyba ten krem nie byłby zbyt smaczny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i wspaniały przepis :) Wczoraj zrobiłam kopułkę i jest po prostu przepyszna,a dodatkowo cudownie wygląda :)

      Usuń
    3. Oj, to bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Marlenko, bardzo Ci dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. Moja córka skorzystała z przepisu "ZUCCOTTO POMARAŃCZOWE W MOJEJ ZIMOWEJ WERSJI" i zrobiła niespodziankę babciom z okazji ich dzisiejszego święta. Obie babcie były zachwycone zarówno smakiem jak i formą, dziękujemy i pozdrawiamy

      Usuń
    5. Witam Joasiu. Podziwiam Twoją córkę, bo to ciasto nie należy do najłatwiejszych - gratuluję. Bardzo się cieszę, że Babciom ciasto smakowało , no ja niestety mam dzieci na drugim końcu Polski, więc dostaję kwiatki od kuriera, a ciasto piekę dla nas sama- he, he. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję .

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.