piątek, 19 czerwca 2015

MELBA - CIASTO Z OWOCAMI , MASĄ I GALARETKĄ


Drugi z inną dekoracją



Przeglądając stare zeszyty z lat 70- tych wpadł mi w oko przepis na melbę. Zupełnie o nim zapomniałam w dobie bitej śmietany i mascarpone, a to przecież taka smaczna masa. Kiedyś często wykorzystywałam ten przepis nie tylko do owoców i galaretki. 
Moje dzisiejsze ciasto jest robione w tortownicy, żeby Państwu pokazać, że jest taka opcja. Wg przepisu biszkopt jest pieczony na blaszce do placka , nie jest przekrajany przez co grubość masy jest większa i bardziej wyczuwalna w smaku . Pracy z takim ciastem jest znacznie mniej , bo nie trzeba się bawić w obręcze i przekładanie dwóch warstw. 
Do melby można wykorzystać różne owoce i więcej rodzajów jak brzoskwinie, maliny, czarna słodka porzeczka itp. W okresie letnim ze świeżymi owocami, w okresie zimowym z owocami z puszki. Polecam Państwu to ciasto z naprawdę pyszną masą.




Biszkopt na standardową  blaszkę do placka lub tortownica o śr. 26 - 7  cm :

  • 5 średnich jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru lub zwykłego , ale trzeba dłużej ubijać
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Biszkopt proszę wykonać wg tego przepisu - klik .




Masa :

  • 1 l pełnego mleka - 3,2 %
  • 400 g kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 - 3 łyżeczki cukru waniliowego lub aromatu wg uznania

Dodatkowo :

  • ok. 70 dkg truskawek
  • ok. 1 szklanki borówek „amerykanskich” - he, he
  • na tortownicę 2 galaretki , na blaszkę do placka 3 - galaretki - kolor wg uznania



Wykonanie :

  • Jajka i śmietanę dobrze razem rozmącić. Zagotować 1 litr mleka i wlać zawiesinę jajeczno- śmietanową. Mieszając zagotować,  wytworzy się coś w rodzaju twarożku. Wylać na gęste sito lub wyłożone gazą i pozostawić na sicie do całkowitego odcieknięcia i  ostygnięcia. Można przykryć talerzykiem, żeby nie wyschła powierzchnia.
  • Miękkie masło zmiksować i dodawać na przemian cukier puder i ostygnięty twarożek. Dodać wanilię lub inny aromat.
  • Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Borówki umyć i osuszyć.
  • Na zimny biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć troszkę truskawek, borówek lub innych owoców, przykryć pozostałą częścią masy i wyrównać. Na wierzch ułożyć truskawki - małe w całości , większe pokroić. Całość zalać lekko krzepnącą galaretką i pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
  • Galaretki rozpuszczam , każdą w 1 szklance wody. Jeżeli ktoś rozpuszcza wg przepisu to należy proporcjonalnie zmniejszyć ilość galaretek.

MELBA CZYTELNIKÓW :


                                            Alinka  z Gdańska


Mariola T.                                    Halinka H.


Ewa Z. z Kalifornii

26 komentarzy:

  1. Ależ pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie- było pysznie - dziękuję :)

      Usuń
  2. Podobs mi się ra masa,na pewno ją wypróbuję. Pysznie wygląda ten letni torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, polecam, jest naprawdę smaczny - dziękuję bardzo :)

      Usuń
  3. Jesteś , Danusiu, absolutną mistrzynią od tortów, zazdroszczę i podziwiam.
    Nawet nie obiecuję sobie ,że zrobię, ale przepis notuję,żeby nie zapomnieć,
    może kiedyś sprostam zadaniu, choć nie jestem do końca taka pewna.
    Pozdrawiam i życzę Ci miłego, pogodnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko kochana dziękuję za miłe słowa, ale do mistrza mi daleko. Pewnie nie czytałaś wstępu, ale rozumiem Ciebie, bo wiem, ze jesteś bardzo zajęta. Bożenko, ciasto w formie tortu to tylko moja propozycja, taka inna opcja tego ciasta. W oryginale jest to ciasto na blaszce do placka i tylko z jedną warstwą kremu i taka forma jest bardziej wyrazista w smaku.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
    2. Danusiu, czytałam wstęp i nie wycofam się z mojej oceny Twoich zdolności kulinarnych.
      Pracy mam sporo, jutro jadę do Krakowa po nowego członka rodziny o imieniu FRUGO - maltańczyk dziesięciotygodniowy :) Trzymaj za mnie kciuki, żebym podołała obowiązkom. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Bożenko, bardzo szanuję Twoje zdanie, więc niech tak będzie. Domyślam się, że FRUGO nie jest Twój. Biedny kot nie będzie mógł przyjść na posiłki. Za Ciebie mocno trzymam kciuki i lepiej pochowaj skórzane buty, torebki itp. - he, he.
      Serdecznie pozdrawiam .

      Usuń
  4. Witam, też mam podobny przepis /u mnie 2 l mleka, 0,5 l śmietany i 6-7 jaj/. Zawsze robiłam w formie tortu właśnie. Jest pyszny i ostatnio jakoś o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Też mam przepis w innych proporcjach, ale na mniejsze ciasto. To był kiedyś dość popularny wypiek i też o nim zapomniałam. Ostatnio zajrzałam do starych zeszytów i sama się zdziwiłam ile jeszcze przepisów w nim jest z dawnych czasów.
      Bardzo dziękuję.

      Usuń
  5. No i proszę jakie cudo! Danusiu, to moje ulubione smaki :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ten czas Aniu, kiedy mamy wybór w rodzajach owoców i można sobie dowolnie kombinować z ciastami. Dziękuję.
      Pozdrawiam Anuś :)

      Usuń
  6. Danuś.Powiem tylko tyle PYSZNOŚCI :):):):) Dziewczyny,polecam:):):)BuziakiA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja powiem też krótko- bardzo się cieszę :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Oczywiście zapomniałam,upiekłam wczoraj i właśnie zjadam kolejny kawałek.A dupka rośnie.....ha ha ha:) Alina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że tylko dupka, a brzuszek jest w normie - he, he. Dziękuję bardzo Alinko.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ja właśnie Danusiu znam to ciasto pod nazwą "oszukany sernik", nazwy Melba nigdy nie słyszałam, kilka razy robiłam i rzeczywiście jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Ty młodsze pokolenie jesteś, ale dawno , dawno temu, za górami za lasami piekło się ciasto o nazwie Melba- he, he .
      Pozdrawiam .

      Usuń
  9. Zrobiłam na herbatnikach/szybciej/.Masa jest przepyszna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popatrz Stasiu, co dwie głowy to nie jedna. Bardzo dobry pomysł do wykorzystania.
      Bardzo Ci dziękuję - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Oj, u nas też to ciasto schodzi jak ciepłe bułki- dziękuję- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.