poniedziałek, 22 czerwca 2015

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM, ZIEMNIAKAMI I SZYNKĄ POD BESZAMELEM



Ubogo składnikowa zapiekanka , ale bardzo smaczna. Można ją przygotować z szynką, bez udziału szynki - jak kto woli. Jest łatwa i dość szybka. Do zapiekanki można podać surówkę. Ponieważ ja miałam jeszcze deser z truskawkami, więc uznałam , że wystarczą pomidory pokrojone w plastry i polane sosem winegret lub po prostu pokrojone i posypane szczypiorkiem. 


  • 1 kg ziemniaków- obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 większy kalafior
  • kilka plastrów szynki konserwowej , drobiowej lub innej miękkiej ( miałam schab w przyprawach )
Na sos :
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • pieprz, sól i gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania półmiska żaroodpornego


Wykonanie :

  • Ziemniaki zalać wrzątkiem, posolić i gotować 5 minut- odcedzić. Wyłożyć na półmisek żaroodporny wysmarowany masłem. Umyty i podzielony na mniejsze cząstki kalafior zalać wrzątkiem , posolić wodę i ugotować al’ dente. Odcedzić.
  • Na ziemniaki ułożyć plasterki szynki pokrojone w paseczki, na to ułożyć różyczki kalafiora i zalać sosem beszamelowym .
  • Sos- masło stopić i dodać mąkę mieszając. Kiedy masło połączy się z mąką ( nie rumienić ) wlewać powoli mleko intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia to wlewać na raty - rozmieszać i znowu dolać mleka. 
  • Zestawić z palnika , dodać żółtka( białka można zamrozić na bezy) i intensywnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
  • Zalaną sosem zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 i zapiekać z termoobiegiem ok. 30 minut lub bez termoobiegu do ładnego zrumienienia.
ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW :


Mariola T.

12 komentarzy:

  1. Wyglada pysznie i napewno tak smakuje,zapisuje do zrobienia Pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, nie zawsze się chce stać długo w kuchni, a to taka szyba potrawa obiadowa i wcale nie gorsza niż mięsna.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszna zapiekanka! Uwielbiam kalafiora w każdej postaci..Robie podobne w zalezności od smaka i tego co mam w lodówce..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak zapiekanki to taka potrawa resztkowa, chociaż nie zawsze. Zawsze za to chętnie domownicy ją zjadają.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. U mnie zawsze zapiekanka to takie "czyszczenie lodówki" - ze wszystkim i każda jest pyszna :) A takie dania jak to ujełaś ubogie w skladniki sa najlepsze, gorszy jest tylko przepych gdzie smaki sa tak namieszane, ze nie wiadomo co to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami też tak mam jak Ty tzn. czyszczę lodówkę, ale czasami planuję jakąś zapiekankę i wtedy dokupuję wiodące produkty.
      Pozdrawiam effo :)

      Usuń
  4. Kochana, żyję, ale dychom tylko w jedne strone, bo i koniec roku szkolnego, i koniec mojej prezesury (hłe, hłe, ale to brzmi...) więc Walne Zgromadzenie, i wycieczki miłośników, i poligon strzelecki, po prostu padam na ryjek! Całuję Cię serdecznie i dziękuję za pamięć, niedługo wracam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymaj się Marzyniu, wkrótce wakacje.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. jak myślisz Danusiu mogę ją przygotować dzień wcześniej a następnego dnia tylko zapiec? a może zrobić ją na gotowo a następnego dnia tylko odgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można przygotować dzień wcześniej, ale nie zalewać sosem. Dopiero na drugi dzień przygotować sos. Kochanie nie odgrzewałam, więc nie wiem jak to smakuje.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Mieliśmy wczoraj na obiad. Mój kalafior nie był z tych największych, więc dołożyłam jeszcze maleńką cukinię. Smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, mam nadzieję, że potrawa przypadła do smaku. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.