Ubogo składnikowa zapiekanka , ale bardzo smaczna. Można ją przygotować z szynką, bez udziału szynki - jak kto woli. Jest łatwa i dość szybka. Do zapiekanki można podać surówkę. Ponieważ ja miałam jeszcze deser z truskawkami, więc uznałam , że wystarczą pomidory pokrojone w plastry i polane sosem winegret lub po prostu pokrojone i posypane szczypiorkiem.
- 1 kg ziemniaków- obranych i pokrojonych w plasterki
- 1 większy kalafior
- kilka plastrów szynki konserwowej , drobiowej lub innej miękkiej ( miałam schab w przyprawach )
Na sos :
- 1, 5 szklanki mleka
- 50 g masła
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- pieprz, sól i gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania półmiska żaroodpornego
Wykonanie :
- Ziemniaki zalać wrzątkiem, posolić i gotować 5 minut- odcedzić. Wyłożyć na półmisek żaroodporny wysmarowany masłem. Umyty i podzielony na mniejsze cząstki kalafior zalać wrzątkiem , posolić wodę i ugotować al’ dente. Odcedzić.
- Na ziemniaki ułożyć plasterki szynki pokrojone w paseczki, na to ułożyć różyczki kalafiora i zalać sosem beszamelowym .
- Sos- masło stopić i dodać mąkę mieszając. Kiedy masło połączy się z mąką ( nie rumienić ) wlewać powoli mleko intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia to wlewać na raty - rozmieszać i znowu dolać mleka.
- Zestawić z palnika , dodać żółtka( białka można zamrozić na bezy) i intensywnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
- Zalaną sosem zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 i zapiekać z termoobiegiem ok. 30 minut lub bez termoobiegu do ładnego zrumienienia.
ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW :
Mariola T.
Wyglada pysznie i napewno tak smakuje,zapisuje do zrobienia Pozdrawiam serdecznie Alicja
OdpowiedzUsuńAlu, nie zawsze się chce stać długo w kuchni, a to taka szyba potrawa obiadowa i wcale nie gorsza niż mięsna.
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Pyszna zapiekanka! Uwielbiam kalafiora w każdej postaci..Robie podobne w zalezności od smaka i tego co mam w lodówce..
OdpowiedzUsuńNo, tak zapiekanki to taka potrawa resztkowa, chociaż nie zawsze. Zawsze za to chętnie domownicy ją zjadają.
UsuńPozdrawiam.
U mnie zawsze zapiekanka to takie "czyszczenie lodówki" - ze wszystkim i każda jest pyszna :) A takie dania jak to ujełaś ubogie w skladniki sa najlepsze, gorszy jest tylko przepych gdzie smaki sa tak namieszane, ze nie wiadomo co to :)
OdpowiedzUsuńJa czasami też tak mam jak Ty tzn. czyszczę lodówkę, ale czasami planuję jakąś zapiekankę i wtedy dokupuję wiodące produkty.
UsuńPozdrawiam effo :)
Kochana, żyję, ale dychom tylko w jedne strone, bo i koniec roku szkolnego, i koniec mojej prezesury (hłe, hłe, ale to brzmi...) więc Walne Zgromadzenie, i wycieczki miłośników, i poligon strzelecki, po prostu padam na ryjek! Całuję Cię serdecznie i dziękuję za pamięć, niedługo wracam!
OdpowiedzUsuńTrzymaj się Marzyniu, wkrótce wakacje.
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
jak myślisz Danusiu mogę ją przygotować dzień wcześniej a następnego dnia tylko zapiec? a może zrobić ją na gotowo a następnego dnia tylko odgrzać?
OdpowiedzUsuńWitam. Można przygotować dzień wcześniej, ale nie zalewać sosem. Dopiero na drugi dzień przygotować sos. Kochanie nie odgrzewałam, więc nie wiem jak to smakuje.
UsuńPozdrawiam:)
Mieliśmy wczoraj na obiad. Mój kalafior nie był z tych największych, więc dołożyłam jeszcze maleńką cukinię. Smakowało. Pozdrawiam serdecznie. Beata z Wrocławia
OdpowiedzUsuńBeatko, mam nadzieję, że potrawa przypadła do smaku. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
UsuńZapiekanka pyszna... Napewno będę ją robić jeszcze nieraz.Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńWitam Madziu. Czasami takie proste potrawy, z prostych składników są smaczniejsze niż te wyszukane. Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam Madziu serdecznie. Danuta :)
UsuńPrzepis przepyszny lecz byłam sceptycznie do tego nastawiona acz kolwiek mile zaskoczenie koleżanka spróbowała 😋partner zachwycony a przy mojej diecie prócz masła rewelacja polecam a dla pani gotującej gratulacje💐 proszę o bis pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńCzasem potrawa z takich prostych składników okazuje się bardzo smaczna. Bardzo dziękuję za komentarz, z opóźnieniem odpowiadam bo miałam bardzo ograniczony czas. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńHello, this weekend is nice in favor of me, for the reason that this
OdpowiedzUsuńoccasion i am reading this great educational piece of writing
here at my residence.