Cieniutkie naleśniki nadziewane farszem i zapieczone w piekarniku. Do posypania użyłam owczego sera dość chudego , który nie topi się tak jak tłusty, ale ja celowo używam takiego sera. Państwo możecie zastąpić go tłustym.
Ciasto na naleśniki jest rzadkie. Ono takie ma być, żeby naleśniki były cieniutkie. Podaję je na liściach smażonej młodej kapusty. Proszę nie rezygnować z tych liści, ponieważ to wszystko razem doskonale smakuje. Wystarczy odciąć kilka liści z główki kapusty. Zdjąć je delikatnie, żeby nie poprzerywać i odciąć zgrubienia.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć liście z obu stron. Początkowo one będą stały, ale po chwili po kilkukrotnym obróceniu zmiękną. Można na chwilę przykryć pokrywką. Liście ułożyć na talerzu i leciutko posolić.
Można je usmażyć wcześniej , bo one nie muszą być ciepłe. Naleśniki można zapiec, można również podsmażyć, wtedy spód jest pysznie chrupiący.
CIASTO na 10 sztuk o śr. ok 19 cm :
- 1 mocno kopiasta szklanka maki wrocławskiej ( szklanka 250 ml )
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej - nie koniecznie
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smarowania patelni + pędzel
- Wszystkie składniki dobrze zmiksować , ciasto przykryć i odstawić na ok. 20 minut. Patelnię rozgrzać smarując olejem i usmażyć 10 cieniutkich naleśników. 1 porcja ciasta = 1 chochelka do zupy. Ja je dodatkowo osuszam papierem kuchennym.
POZOSTAŁE :
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- Umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki lub mniejsze, jeżeli grzyby są duże. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wsypać pieczarki, cebulę i usmażyć do odparowania doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odłożyć ok. 3 łyżek do miseczki , pozostałe odstawić do nadziewania naleśników.
- 5 średnich pomidorków koktajlowych
- ok. 120 g sera owczego- twardego
- masło do wysmarowania formy + kaszka manna do wysypania
- Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki i podzielić każdy na 4 cząstki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
WYKONANIE :
- Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę pieczarek, na to po dwie cząstki pomidorka i posypać startym serem. Zwinąć ruloniki.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać kaszką manną i ułożyć naleśniki obok siebie. Wyłożyć na całość odjęte pieczarki i posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 20- 25 minut bez termoobiegu.
Zwykłe naleśniki a jakie niezwykłe! Świetny przepis Danusiu, i jakie możliwości modyfikacji zgodnie z własną fantazją! Zauroczył mnie sposób podania na liściach kapusty. Młoda kapustka to jest coś pysznego. Ja wczoraj produkowałam gołąbki wg Twojego przepisu. Dziś zniknęły jak sen złoty. Pozdrawiam Danuś:)
OdpowiedzUsuńGołąbki robiłam tydzień temu , ale wszystkie pooszszły.. Tak bym chciała tą młodą kapustę zatrzymać do zimy, no ale się nie da. W zeszłym roku zaprawiłam sobie bigosik z młodej kapusty, ale po otwarciu to już nie było to co świeży. Owszem dobre było, ale już nie pachniało wiosną...pozdrawiam Jolu :)
UsuńTakie obsmażone liście kapusty uwielbiam :-) A pomysł podania na nich naleśników super :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu.
Ja też, czasami sobie usmażę same i do tego jajka sadzone ...3 sztuki na raz he, he ...dziękuję Joasiu :) Pozdrawiam :)
UsuńWyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmakuje również :)
UsuńWyglądają smakowicie :) Uwielbiamy wszelkie naleśniki, choć przyznam, że bardziej na słodko.
OdpowiedzUsuńA my Ewuniu i na słodko i wytrawnie :)
UsuńWooow, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJak ja bym teraz zjadła, a już późno . Ja głodomor jestem Aniu i jak teraz spać...he, he...dziękujė :)
Usuń