Inwazja truskawkowa, nasza polska, pachnąca jak żadna inna. Mamy wreszcie w pełni sezon truskawkowy.
Biszkopt przekładany masą truskawkową i obłożony białą masą o leciutko kwaskowym smaku. Zamiast śmietany kremówki dałam jogurt grecki i ubiłam z serkiem mascarpone. Masa jest wystarczająco gęsta, żeby można było jej użyć również do przełożenia ciasta, przy czym jest bardzo smaczna.
Masa różowa jest ubijana z wcześniej przygotowanym kisielem z truskawek i mascarpone, też ciekawy smak.
Ostatnio stały się modne torty z dużą górą przeróżnych owoców na wierzchu. Pięknie to wygląda do zrobienia fotografii i skonsumowania ciasta w krótkim czasie. Z krojeniem też jest problem, no bo jak to zrobić, kiedy cała dekoracja owocowa spada. Ja bynajmniej tego nie potrafię. Poza tym jeżeli chcemy ciasto mieć dłużej, to niestety owoce po kilku godzinach tracą swój urok. U mnie truskawki były takie same jeszcze na 3 dzień, nie spadały przy krojeniu , a dlaczego ?...to już w opisie.
BISZKOPT o śr. 21 cm :
- 5 jaj
- 165 g cukru
- 125 g mąki tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki octu
- rant od tortownicy o średnicy 21 cm + pas papieru do pieczenia wokół rantu + odrobina masła
- blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
Sposób wykonania biszkoptu wg tego przepisu - klik . W tym przypadku śr. ponad 21 cm. Odpiętą obręcz wysmarować masłem i przykleić pas papieru do pieczenia tworząc wyższy rant. Postawić na blaszkę z papierem i wyłożyć przygotowaną masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Biszkopt najlepiej upiec 2 - 3 dni wcześniej.
MASA TRUSKAWKOWA :
- 500 g truskawek
- 3 stołowe łyżki cukru
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
- 375 g mascarpone
- Umyte i osuszone truskawki drobno pokroić, wsypać cukier i gotować ok. 7 minut. Wlać rozmąconą z wodą mąkę ziemniaczaną i ugotować taki kisielek. Gorący zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pojemnika i ostudzić. Przykryć pokrywką i wstawić na noc do lodówki.
- Na drugi dzień zmiksować serek mascarpone i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu truskawkowego z żelatyną. Masę wstawić do lodówki.
MASA DO OBŁOŻENIA CIASTA :
- 375 g mascarpone - odlać ewentualną wodę
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g jogurtu greckiego - odlać ewentualną wodę
- Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodać jogurt i razem zmiksować na gładką w miarę sztywną masę. Wstawić do lodówki.
DODATKOWO :
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 50 ml wody do napęcznienia + 150 ml gorącej wody + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka cukru pudru
- ok. 300 g truskawek do obłożenia dołu ciasta
- ok. 400 g truskawek na górę ciasta
WYKONANIE :
- Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszą zapiąć obręcz i wyłożyć połowę masy truskawkowej. Przykryć drugim, wyłożyć drugą połowę i przykryć trzecim. Wstawić na 20 minut do lodówki.
- Od masy z jogurtem odjąć kilka łyżek do dekoracji (u mnie trójkąt foliowy jednorazowy ). Resztą masy obłożyć cały tort - wierzch może być cieniej. Zrobić rowki wokoło ciasta przy pomocy packi lub posłużyć się widelcem. Na górze ciasta wokół wycisnąć dekoratorem , ozdobne dość duże wzorki. Polać ozdobnie rozpuszczoną letnią czekoladą- u mnie odcięta końcówka trójkąta foliowego.
- Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody i poczekać do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać z 150 ml gorącej wody, sokiem z cytryny , cukrem pudrem i ostudzić do lekkiego skrzepnięcia. Maczać każdą z truskawek w żelującym się płynie , lekko otrząsać i obłożyć cały dół jak również górę. Owoce dociskać do siebie i lekko do ciasta, nie będzie problemu z krojeniem. Ciasto schłodzić i kroić normalnie , bez nagrzania noża. Przechowywać w lodówce.
OGÓLNY SPIS produktów, których możemy nie mieć w domu :
- 5 jaj
- 3 x po 250 g mascarpone
- 180 g jogurtu greckiego naturalnego
- żelatyna
- ok. 1200 g truskawek
- cytryna
- cukier puder
MOJA UWAGA : Tą wersję ciasta można upiec na typowej blaszce do placka . Proponuję biszkopt z tego przepisu przekrojony na połowę- klik. Całą masę różową wyłożyć między dwie części biszkoptu, natomiast na wierzch całą masę białą i na nią truskawki- jedna obok drugiej. Masy dobrze jest zrobić z 1,5 porcji składników.
Danusiu tak jak napisałam na Fb.że ślinka cieknie na widok tego torcika.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję...spokojnej nocy :)
UsuńPiękny! Danusiu inspirujesz ;)
OdpowiedzUsuńJustynko, cieszę się , bo taka moja rola...bardzo dziękuję...pozdrawiam Ciebie i Twoje dziewczynki :)
UsuńO matko..... Co za POEZJA :D
OdpowiedzUsuńAniu, no starałam się pisać wierszem ...he, he...spokojnej nocy i dziękuję :)
UsuńMoże i modne, ale to co modne często tylko ładne na zdjęciu. Często tak robiłam ze zwykłą galaretką - owoce trzymały fason i pięknie błyszczały.
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się Ewuniu z bezbarwną galaretką, dlatego robię wodę z cytryną :)
UsuńPo prostu boski Torcik.
OdpowiedzUsuńOj, Agnieszko smaczne to było ...dziękuję :)
UsuńNa pewno upiekę
Usuń