Papryka czosnkowa opiekana to idealny dodatek do wędlin i mięs na zimno. Tak przyrządzoną paprykę można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Można więc zrobić jej więcej i zawsze mieć coś pod ręką do śniadania czy kolacji. Olej , który nam zostanie po papryce możemy zużyć do sosów sałatkowych. Polecam też podobny przepis na paprykę z oliwkami.
SKŁADNIKI:
---ok.80 dkg papryki ( 4 sztuki)
---10 średnich ząbków czosnku ( można dać mniej )
---3/4 szklanki oleju słonecznikowego
---1 łyżka octu jabłkowego (nie więcej)
---1 płaska łyżka suszonej bazylii
---sól i pieprz
Umytą i osuszoną paprykę włożyć do foremki i opiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C - ok .20 minut. Po wyjęciu z piekarnika włożyć paprykę do torebki foliowej i zawiązać. Po wystygnięciu obrać ze skórki , oczyścić z miękkich białych części i pokroić na ok.1 cm paseczki. Obrany czosnek drobno posiekać i wsypać do pokrojonej papryki. Do oleju wsypać bazylię , 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu , oraz ocet jabłkowy - wymieszać i wlać do papryki. Wszystko wymieszać i przełożyć do zamykanego słoja i wstawić do lodówki. Papryka nadaje się do jedzenia po 24 godzinach , kiedy przejdzie przyprawami.
PAPRYKA CZYTELNIKÓW :
PAPRYKA CZYTELNIKÓW :
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysł jak to pomysł,ale do mięs czy serów idealny dodatek.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani Danusiu,
OdpowiedzUsuńwcześniej nie próbowałam opiekać papryki, Pani przepis mnie do tego skłonił. Od razu zrobiłam poczwórną porcję (na dużej blaszce piekarnika mieści się 16 papryk), przekąska jest rewelacyjna !
Czy próbowała Pani pasteryzować tę paprykę ?
Pozdrawiam
Katarzyna
Witam Pani Kasiu.Nie próbowałam jej pasteryzować,ale obawiam się,że byłaby za miękka.Ona może dość długo stać w lodówce,więc robię ją raz na jakiś czas-w zimie też.Teraz by było lepiej,bo jest znacznie tańsza ,ale myślę,że jakby krócej opiekać to może by było dobrze-tylko nie wiem czy wtedy da się skórkę zdjąć.Pani Kasiu dziekuję bardzo za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
WItam - taką paprykę można zakonserwować w lekkiej octowej zalawie
UsuńRównież witam. Przyznaję reację można, ale to już nie będzie ten sam smak.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witam, a czy może być dodany biały ocet winny????Bo nie mam jabłkowego, czy zmieni się jakoś smak???
OdpowiedzUsuńWitama Lidio. Nie nie zmieni się smak, może być winny. Powodzenia.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witaj Danusiu! A Może być oliwa z oliwek
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dodałam natkę pietruszki wszystkim bardzo smakowała, radzę zabierać na grilla, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dodałam zieloną pietruszkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń