poniedziałek, 18 lutego 2013

PAPRYKA CZOSNKOWA DO WĘDLIN



Papryka czosnkowa opiekana to idealny dodatek do wędlin i mięs na zimno. Tak przyrządzoną paprykę można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Można więc zrobić jej więcej i zawsze mieć coś pod ręką do śniadania czy kolacji. Olej , który nam zostanie po papryce możemy zużyć do sosów sałatkowych. Polecam też podobny przepis na paprykę z oliwkami.


SKŁADNIKI:

        ---ok.80 dkg papryki ( 4 sztuki)
        ---10 średnich ząbków czosnku ( można dać mniej )
        ---3/4 szklanki oleju słonecznikowego
        ---1 łyżka octu jabłkowego (nie więcej)
        ---1 płaska łyżka suszonej bazylii
        ---sól i pieprz

Umytą i osuszoną paprykę włożyć do foremki i opiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C - ok .20 minut. Po wyjęciu z piekarnika włożyć paprykę do torebki foliowej i zawiązać. Po wystygnięciu obrać ze skórki , oczyścić z miękkich białych części i pokroić na ok.1 cm paseczki. Obrany czosnek drobno posiekać i wsypać do pokrojonej papryki. Do oleju wsypać bazylię , 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu , oraz ocet jabłkowy - wymieszać i wlać do papryki. Wszystko wymieszać i przełożyć do zamykanego słoja i wstawić do lodówki. Papryka nadaje się do jedzenia po 24 godzinach , kiedy przejdzie przyprawami.

PAPRYKA CZYTELNIKÓW :


11 komentarzy:

  1. Pomysł jak to pomysł,ale do mięs czy serów idealny dodatek.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna Pani Danusiu,
    wcześniej nie próbowałam opiekać papryki, Pani przepis mnie do tego skłonił. Od razu zrobiłam poczwórną porcję (na dużej blaszce piekarnika mieści się 16 papryk), przekąska jest rewelacyjna !
    Czy próbowała Pani pasteryzować tę paprykę ?

    Pozdrawiam
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Kasiu.Nie próbowałam jej pasteryzować,ale obawiam się,że byłaby za miękka.Ona może dość długo stać w lodówce,więc robię ją raz na jakiś czas-w zimie też.Teraz by było lepiej,bo jest znacznie tańsza ,ale myślę,że jakby krócej opiekać to może by było dobrze-tylko nie wiem czy wtedy da się skórkę zdjąć.Pani Kasiu dziekuję bardzo za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. WItam - taką paprykę można zakonserwować w lekkiej octowej zalawie

      Usuń
    3. Również witam. Przyznaję reację można, ale to już nie będzie ten sam smak.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Witam, a czy może być dodany biały ocet winny????Bo nie mam jabłkowego, czy zmieni się jakoś smak???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witama Lidio. Nie nie zmieni się smak, może być winny. Powodzenia.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Witaj Danusiu! A Może być oliwa z oliwek

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis dodałam natkę pietruszki wszystkim bardzo smakowała, radzę zabierać na grilla, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis dodałam zieloną pietruszkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń