Wiosna nastała, a u mnie jesień w spiżarni. Śliwki wędzone, gruszki, jabłka, orzechy dwa rodzaje i muszę to do lata wykorzystać. Spisałam kiedyś przepis z rosyjskiej strony Oksany. Recepturę zmieniłam...zwiększyłam ilość mąki , zamieniłam cukier kryształ na cukier puder i zmieniłam proporcje. Nadzienie też jest zdecydowanie inne. U mnie śliwka wędzona i jabłko. Miały być wszystkie ze śliwkami, ale parę upiekłam z cząstką jabłka, żeby Państwu pokazać , że z tymi owocami też można. Ciastka ze śliwkami mogą leżeć dłużej, natomiast z jabłkiem raczej do spożycia w ciągu 2 - 3 dni . Sposób wykonania jest bardzo prosty, z ciastem się bardzo dobrze pracuje także polecam Państwu do kawki.
SKŁADNIKI na ok. 72 ciasteczka :
- 550 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 100 ml mleka 3,2 %
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli olejku waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- mąka do podsypania
- 3 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasteczek - ewentualnie
- śliwki wędzone lub kalifornijskie
- jabłka - szara reneta
WYKONANIE :
- Wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Mleko rozmącić z jajkami i pastą waniliową.
- Mąkę wymieszaną z cukrem pudrem posiekać z masłem, dodać masę mleczno jajeczną i zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części ( ja tak robię ) i wałkować na grubość ok. 2 mm.
- Ciasto pociąć na pasy o szerokości 10 cm , a następnie na trójkąty ( p. fotografia ). Każdy trójkąt naciąć dwukrotnie w odległościach od brzegu i od siebie ok. 7 mm. Nie przecinać do końca trójkąta - p. fotografia.
- Kłaść na środek śliwkę ( ja miałam renklody ciemne wędzone, także przecinałam je na połowę) ) lub dwie mniejsze wzdłuż lub cząstkę jabłka ( jabłko przekroić na 4 lub 8 cząstek w zależności od wielkości owocu ). Zawijać jak pokazałam na fotografii. Końcówkę ciasta lekko naciągnąć i podłożyć pod spód.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 16 - 19 minut. Nie posypuję cukrem pudrem.
- Ciasteczka po upieczeniu mają przyzłocone stożki, reszta w miejscu zawinięcia jest jasna.
Łał, ale super i pewnie pyszne.Świetny pomysł :)mam też sporo suszonych śliwek i ciastka zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńBasiu, bardzo dobre są te ciasteczka, także polecam Ci...pozdrawiam :)
UsuńSliczniutkie.Właśnie szukam czegoś na niedzielę,bo mam jeszcze drożdżowe.Danusiuuuu czy
OdpowiedzUsuńTY,w nocy nie śpisz? Przeciez zaczął się sezon w ogrodzie.Ja przychodzę na wpół zgieta,a tu takie cudeńka.Wiosennie Pozdrawiam.Ola
Śpię Olu, ale dzisiaj mnie wzięło na ciastka, bo rano pogoda była kiepska i do ogrodu nie poszłam. Teraz się wypogodziło, ale już mnie się dzisiaj nie chce. Poza tym przedwczoraj się narobiłam w ogrodzie i dzisiaj mam kłopot ze stąpaniem na jedną nogę, skręcenie stawu się odezwało. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńJa też myślę, że Tobie słońce to robota chyba pali się w rękach :-) Jesteś miszczuniem Danusiu!
OdpowiedzUsuńOj,Marzyniu już siły mniejsze niż jeszcze dwa lata temu, ale jakoś się kulam...he, he. Pozdrawiam wieczornie :)
Usuń