Przed świętami wstawiłam przepis na dwa spody - biszkopt i ciasto zielone. Na święta było ciasto tortowe z kremem cytrynowym na bazie śmietany i mascarpone przekładane masą z mrożonych truskawek.
Mogłabym przepis przetrzymać do przyszłego roku, ale zbliżają się dni Komunii Św. , długi weekend więc może komuś przepis się przyda. Dekoracja tutaj nie ma znaczenia, bo ciasto przecież może być bez dekoracji jak również z inną.
Spody można sobie upiec 2 - 3 dni wcześniej, albo upiec i zamrozić. Odmrożone w temperaturze pokojowej niczym się nie różnią od świeżo upieczonych.
Ciasto było bardzo smaczne, nawet jeszcze 2 dni po świętach przechowywane w chłodnym garażu. Przepis jest dość obszerny, bo zawsze się staram opisać Państwu w miarę dokładnie, ale tak naprawdę roboty z tym ciastem nie jest dużo.
Jeżeli spody upieczemy sobie wcześniej, to wykończenie nie trwa dłużej jak ok. jednej godziny.
BISZKOPT na blaszkę o wym . 33 x 22 cm i podobne :
- 6 jaj
- 195 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 105 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki octu
ZIELONY SPÓD na blaszkę o wym. 33 x 22 cm i podobne :
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego naturalnego ( jest taki z Sycylii) lub kilka kropli olejku cytrynowego
Spody proszę wykonać wg poniższego przepisu. Klik w fotografię.
KREM CYTRYNOWY :
- 1000 g śmietany 36 %
- 250 g mascarpone
- 100 g likieru cytrynowego
- 1/2 szklanki cukru pudru ( przesiać przez sito )
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny + 3 łyżki chłodnej wody
- Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia, a następnie wstawić zalaną żelatynę do miseczki z gorącą wodą i rozpuścić. Trzymać w tej miseczce do momentu wykorzystania.
- Mascarpone dobrze wymieszać rózgą z likierem i aromatem cytrynowym. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając pod koniec sok z cytryny. Dodać mascarpone z likierem i bardzo dokładnie połączyć dużą łyżką lub rózgą obie masy. Do naczynia z żelatyną włożyć kilka łyżek masy śmietanowej z mascarpone, dokładnie wymieszać i energicznie mieszając połączyć z masą.
MASA TRUSKAWKOWA :
- 750 g mrożonych truskawek
- 4 płaskie łyżki cukru
- półtora opakowania kisielu truskawkowego bez cukru ( łącznie 57 g )
- Truskawki rozmrozić w rondelku, w którym będziemy je gotować. Rozmrożone truskawki rozgrzać razem z cukrem i zlać sok do szklanki. Sok przestudzić i dodać kisiel - wymieszać. Truskawki zalać zawiesiną z kisielu i całość podgrzać do zgęstnienia rozgniatając truskawki . Salaterkę opłukać zimną wodą, przelać kisiel i przykryć przezroczystą folią kuchenną, żeby nie było skorupki na wierzchu. Ostudzić.
NASĄCZENIE :
- 200 ml przegotowanej chłodnej wody + 2 łyżki likieru cytrynowego + sok z połowy cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru ….wymieszać
WYKONANIE….kolejno :
- Z zielonego spodu zdjąć górną warstwę ( ok. 1 cm) i pokruszyć do miseczki- odstawić na bok.
- Biszkopt przekroić na dwie równe części.
- Zielony spód ułożyć na paterze ( można sobie zabezpieczyć paterę przed umorusaniem podkładając pod spód paski srebrnej folii ). Zielony spód nasączyć i wyłożyć równomiernie połowę zimnego kisielu.
- Na kisiel rozprowadzić 1/3 kremu śmietanowego. Przykryć jedną częścią biszkoptu i go nasączyć. Rozprowadzić równomiernie pozostałą część kisielu i na to drugą część masy ( czyli też 1/3 )śmietanowej. Przykryć drugim biszkoptem.
- Biszkopt nasączyć i wyłożyć pozostałą masę śmietanową. Całe ciasto obłożyć tą masą. Wierzch i boki obsypać równomiernie odłożonymi okruszkami zielonego ciasta. Schłodzić.
Aż,ślinka cieknie.Bardzo fajny pomysł na kisiel z truskawkami.Masz rację Danusiu,maj to same uroczystości.W tym cieście to cała Twoja dusza,często korzystam z przepisów i Twoje rady są bezcenne.Uklony serdecznie pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńDobry wieczór Olu. Nie lubię odkładać przepisów na kilka miesięcy, bo potem pałętają mi się w komputerze....he, he. Dziękuję Ci bardzo, zawsze potrafisz człowieka pocieszyć na duszy. Miłego wieczoru :)
UsuńDanusiu,ciasto wygląda bardzo świeżo /przez tą zieleń/ i lekko.Jestem pewna ,że jest bardzo smaczne.Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńNo, ten kto to ciasto zielone wymyślił powinien być wpisany do encyklopedii kulinarnej...he, he. Dziękuję bardzo i również cieplutko pozdrawiam :)
UsuńDanusiu jakże się cieszę ze wstawilaś zdjęcia tego ciasta w pełnej krasie☺. Wyglada przesmakowicie- dziekuję😙😙 Renia Kozłowska
OdpowiedzUsuńObiecałam Reniu... bardzo dziękuję za wizytę...pozdrawiam serdecznie :)
Usuń