czwartek, 12 kwietnia 2018

CIASTO TORTOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM CYTRYNOWYM I MASĄ Z TRUSKAWEK



Przed świętami wstawiłam przepis na dwa spody - biszkopt i ciasto zielone. Na święta było ciasto tortowe z kremem cytrynowym na bazie śmietany i mascarpone przekładane masą z mrożonych truskawek. 
Mogłabym przepis przetrzymać do przyszłego roku, ale zbliżają się dni Komunii Św. , długi weekend więc może komuś przepis się przyda. Dekoracja tutaj nie ma znaczenia, bo ciasto przecież może być bez dekoracji jak również z inną. 
Spody można sobie upiec 2 - 3 dni wcześniej, albo upiec i zamrozić. Odmrożone w temperaturze pokojowej niczym się nie różnią od świeżo upieczonych.
 Ciasto było bardzo smaczne, nawet jeszcze 2 dni po świętach przechowywane w chłodnym garażu. Przepis jest dość obszerny, bo zawsze się staram opisać Państwu w miarę dokładnie, ale tak naprawdę roboty z tym ciastem nie jest dużo.
 Jeżeli spody upieczemy sobie wcześniej, to wykończenie nie trwa dłużej jak ok. jednej godziny.






BISZKOPT na blaszkę o wym . 33 x 22 cm i podobne :

  • 6 jaj
  • 195 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 105 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki octu

ZIELONY SPÓD na blaszkę o wym. 33 x 22 cm i podobne :

  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego naturalnego ( jest taki z Sycylii)  lub kilka kropli olejku cytrynowego

Spody proszę wykonać wg poniższego przepisu. Klik w fotografię.



KREM CYTRYNOWY :

  • 1000 g śmietany 36 % 
  • 250 g mascarpone
  • 100 g likieru cytrynowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru  ( przesiać przez sito ) 
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny + 3 łyżki chłodnej wody 
  • Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia, a następnie wstawić zalaną żelatynę do miseczki z gorącą wodą i rozpuścić. Trzymać w tej miseczce do momentu wykorzystania.
  • Mascarpone dobrze wymieszać rózgą z likierem i aromatem cytrynowym. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając pod koniec sok z cytryny. Dodać mascarpone z likierem i bardzo dokładnie połączyć dużą łyżką lub rózgą obie masy. Do naczynia z żelatyną włożyć kilka łyżek masy śmietanowej z mascarpone, dokładnie wymieszać i energicznie mieszając połączyć z masą.

MASA TRUSKAWKOWA :

  • 750  g mrożonych truskawek
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • półtora opakowania kisielu truskawkowego bez cukru ( łącznie 57 g )
  • Truskawki rozmrozić w rondelku, w którym będziemy je gotować. Rozmrożone truskawki rozgrzać razem z cukrem i zlać sok do szklanki. Sok przestudzić i dodać kisiel - wymieszać. Truskawki zalać zawiesiną z kisielu i całość podgrzać do zgęstnienia rozgniatając truskawki . Salaterkę opłukać zimną wodą, przelać kisiel i przykryć przezroczystą folią kuchenną, żeby nie było skorupki na wierzchu. Ostudzić.

NASĄCZENIE :

  • 200 ml przegotowanej chłodnej wody + 2 łyżki likieru cytrynowego + sok z połowy cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru ….wymieszać




WYKONANIE….kolejno :
  • Z zielonego spodu zdjąć górną warstwę ( ok. 1 cm) i pokruszyć do miseczki- odstawić na bok.
  • Biszkopt przekroić na dwie równe części.
  • Zielony spód ułożyć na paterze ( można sobie zabezpieczyć paterę przed umorusaniem podkładając pod spód paski srebrnej folii ). Zielony spód nasączyć i wyłożyć równomiernie połowę zimnego kisielu.
  • Na kisiel rozprowadzić 1/3 kremu śmietanowego. Przykryć jedną częścią biszkoptu i go nasączyć. Rozprowadzić równomiernie pozostałą część kisielu i na to drugą część masy ( czyli też 1/3 )śmietanowej. Przykryć drugim biszkoptem.
  • Biszkopt nasączyć i wyłożyć pozostałą masę śmietanową. Całe ciasto obłożyć tą masą. Wierzch i boki obsypać równomiernie  odłożonymi okruszkami zielonego ciasta. Schłodzić.

6 komentarzy:

  1. Aż,ślinka cieknie.Bardzo fajny pomysł na kisiel z truskawkami.Masz rację Danusiu,maj to same uroczystości.W tym cieście to cała Twoja dusza,często korzystam z przepisów i Twoje rady są bezcenne.Uklony serdecznie pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór Olu. Nie lubię odkładać przepisów na kilka miesięcy, bo potem pałętają mi się w komputerze....he, he. Dziękuję Ci bardzo, zawsze potrafisz człowieka pocieszyć na duszy. Miłego wieczoru :)

      Usuń
  2. Danusiu,ciasto wygląda bardzo świeżo /przez tą zieleń/ i lekko.Jestem pewna ,że jest bardzo smaczne.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, ten kto to ciasto zielone wymyślił powinien być wpisany do encyklopedii kulinarnej...he, he. Dziękuję bardzo i również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Danusiu jakże się cieszę ze wstawilaś zdjęcia tego ciasta w pełnej krasie☺. Wyglada przesmakowicie- dziekuję😙😙 Renia Kozłowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecałam Reniu... bardzo dziękuję za wizytę...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń