Dwa spody do ciasta tortowego . Biszkopt z 6 jaj przecinany na dwa blaty.
Ten drugi to szpinakowy. Ściąć ok. 1 cm górkę ciasta, tak żeby było równe . To co ścinamy wykorzystujemy do posypania wierzchu ciasta, czyli wykończenia.
Zielony blat układamy na spód i potem kolejno dwa blaty biszkoptowe. Wierzch posypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Można położyć na ten zielony wierzch np. na Wielkanoc małe jajeczka, zajączki itp. W innym czasie posypać płatkami z jadalnych kwiatów czy pestkami owocu granatu.
Piekłam te spody do ciasta tortowego przekładanego kremem cytrynowym na bazie bitej śmietany i mascarpone. Dodatkowo przekładany masą truskawkową.
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYM. 36 x 25 cm
BISZKOPT :
- 6 jaj o temperaturze pokojowej
- 195 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 105 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki octu
- Całe jajka wybić do misy, wsypać cukier i parę minut zmiksować. Wyłączyć mikser i pozostawić na 10 minut, żeby cukier się trochę rozpuścił. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik ustawiając temp. na 180 stopni C. Jajka z cukrem ubijać na puszystą , gęstą masę…pod koniec dodać ocet . Wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem - u mnie na 3 razy i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu ok. 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu pozostawić na 10 - 15 minut i odwrócić ściągając papier.
SPÓD SZPINAKOWY :
- 450 g mrożonego szpinaku ( rozmrozić i na sicie odcedzić dodatkowo dociskając łyżką )
- 250 g cukru
- 3 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka maki pszennej krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu ( u mnie ekstrakt cytrynowy )
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Piekarnik włączyć na temp. 185 stopni C.
- Całe jajka ubić z cukrem na gładką masę i aromatem. Dolewać stopniowo olej dalej miksując. Dodać mąki i zmiksować na średnich obrotach. Na koniec dodać szpinak i dobrze wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę i wyrównać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez termoobiegu ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do całkowitego ostudzenia.
- Wyjąć z blaszki, zdjąć papier i pozostawić na godzinę, żeby obeschło troszkę po wierzchu. Tarką do warzyw, stroną do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane zetrzeć przypieczoną skórkę, żeby wydobyć zieleń ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz