poniedziałek, 26 marca 2018

ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWEJ Z CEBULĄ I PRZYPRAWĄ DO PIERNIKA



Zostało mi trochę przyprawy do piernika , a że nie wytrzymałaby  do kolejnego Bożego Narodzenia zrobiłam śledzie w zalewie z jej dodatkiem. Czas przedświąteczny mnie goni... powiem krótko -  śledzie w takiej zalewie wyszły bardzo smaczne. Nie dominuje ona w smaku, fajnie się komponuje smakowo z pozostałymi składnikami. Polecam Państwu również inne śledzie z mojego bloga. Poniżej podlinkowane zdjęcie do różnie przygotowanych śledzi.

                                                                    Różne śledzie






  • ok. 80 dkg śledzi solonych
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego ( szklanka o poj. 250 ml)
  • 3 większe cebule - ok. 400 g
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki miodu naturalnego
  • 1 szklanka passaty
  • 2 kopiaste łyżeczki łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżeczki dobrej przyprawy do piernika

  • Śledzie wymoczyć zmieniając kilka razy zimną wodę. Najlepiej próbować i moczyć do własnego smaku.
  • Olej wlać do rondelka, dodać pokrojone w mniejsze paseczki cebule, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dobrze zeszklić. Dodać passatę i wodę oraz dodać wszystkie pozostałe składniki.
  • Gotować ok. 10  minut na mniej niż średnim ogniu doprawiając solą i pieprzem. Ostudzić. Układać śledzie pokrojone na mniejsze kawałki przekładając zalewą. Na wierzch wylać resztę zalewy, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 24 godziny.
ŚLEDZIE CZYTELNIKÓW :




8 komentarzy:

  1. Robiłem z tego przepisu i wszystko wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja UWIELBIAM śledzie w każdej odsłonie. I wstyd się przyznać, ale takich korzennych jeszcze nie robiłam... Trza nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, co tam wstyd, on ma dziurkę Marzyniu :) dziękuję :)

      Usuń
  3. A czy mogą być przygotowane wcześniej przed świętami? Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz Reniu zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Tam jest ketchup, ocet, passata czy przecier i to trzyma. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Śledziki wyśmienite�� Danusiu gdzie Pani zniknęła? Od dawna cisza na blogu��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , że smakowały. Cisza Duszko nie zawsze jest od nas zależna, czasem Góra decyduje. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń