poniedziałek, 29 grudnia 2014

PLACEK JABŁKOWO MIGDAŁOWY- KORZENNY


Do upieczenia tego placka zachęciła mnie jakiś czas temu Agnieszka z Facebooka. Przysłała mi przepis na maila i zachęciła mnie zdjęciami do upieczenia tego ciasta. Przepis swoje trochę odleżał, bo przed świętami nie było kiedy napisać.
Przepis na  ciasto wydawał mi się dziwnie znajomy. Przejrzałam moje przepisy i znalazłam podobny ,ale z dodatkiem powideł do ciasta . Poczyniłam więc w przepisie małe zmiany. Placek jest bardzo smaczny, wilgotny i szybki – polecam.



SKŁADNIKI NA BLASZKĘ o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne:


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.

- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki kakao
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 lekko kopiaste  łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu lub przyprawa do piernika ( ok. 30 g )
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 6- 7 jabłek zależy od wielkości

1) Wymieszać mąkę, kakao, cynamon  ( lub przyprawę do piernika) i sodę. Masło   zmiksować z cukrami i żółtkami. Do masy dodać wymieszane produkty sypkie i  pozostałe składniki . Wszystko dobrze zmiksować na średnich obrotach. Na koniec dodać pianę ubitą na sztywno i wymieszać.

2) Jabłka obrać i każde przekroić na 4 części. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Na wierzch ułożyć ćwiartki jabłek i powciskać troszkę w ciasto. Posypać wierzch połową płatków migdałowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Wyjąć i ostudzić.

3) Resztę płatków migdałowych przyrumienić lekko na suchej patelni. Przygotować polewę, chwilę odczekać i polać upieczone ciasto. Posypać przyrumienionymi płatkami i pozostawić do zastygnięcia polewy.  Ciasto najlepsze jest dopiero po kilku godzinach, a świeże pozostaje nawet kilka dni.  Przechowywać w chłodzie. 

POLEWA:

- 100 g masła
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 100 g płatków migdałowych

Wodę i cukier zagotować, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i podgrzewać intensywnie mieszając- nie wolno zagotować. Polewa w czasie mieszania zgęstnieje.

6 komentarzy:

  1. Witam i pozdrawiam.Ciasto wygląda na nieskomplikowane,napewno go upiekę
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Aniu, ciasto jest proste. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo pysznie...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Czereśnio. Pozdrawiam również z powiewem zimy.

      Usuń
  3. Witam
    Chciałam jutro zrobic ale nie mam cukru trzcinowego. Jest konieczny? Jak nie o ile zwiększyc ilość zwykłego?

    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Cukier trzcinowy nie jest konieczny, tylko może troszkę zdrowszy. Możesz spokojnie piec na zwykłym w takiej samej proporcji.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.