wtorek, 30 grudnia 2014

BANOFFE PIE- ciasto bez pieczenia



Banoffe pie to ciasto bez pieczenia. Doskonałe połączenie bananów i masy krówkowej przykryte bitą śmietaną. Ciasto to pochodzi z kuchni angielskiej . Ciasto jest bardzo smaczne, ale „troszkę” niestety kaloryczne . Trudno jednak odmówić sobie kawałka tak pysznego ciasta. Nie mam ciasta w przekroju. Niestety zapomniałam zrobić.





SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ OK. 26 CM :

  • 350 gram ciasteczek digestive
  • 180 g masła
  • puszka masy krówkowej ( 510 g) lub mleko skondensowane słodzone w puszce gotowane , zanurzone w wodzie - ok. 3 godzin
  • 4- 5 dojrzałych bananów
  • 500 ml śmietany kremówki 36 % lub 30 ze sprawdzonej  mleczarni + 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka  cukru pudru
  • 4 kostki czekolady ciemnej - do starcia
  • garść pistacji obranych z łupinek lub orzeszków solonych

  • Ciasteczka wsypać do woreczka foliowego i pokruszyć wałkiem lub włożyć do malaksera  ( blendera) i zmielić na proszek.  Masło rozpuścić i trochę przestudzić. Dodać do pokruszonych ciastek i wszystko dobrze wymieszać.
  • Nad dno tortownicy położyć papier do wypieków i zapiąć obręcz. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy i wyrównać. Masę docisnąć  ( ubić) łyżką do dna tortownicy i mocno schłodzić.
  • Gotową masę krówkową rozłożyć równomiernie na  ubite ciasto, a na wierzch ułożyć plasterki bananów. 
  • Żelatynę zalewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę ostudzić.
  • Schłodzoną śmietanę ubić prawie na sztywno dodając cukier puder. Do chłodnej żelatyny dodać 2 łyżki nie do kończ ubitej śmietany i wymieszać. Włączyć mikser i wlać żelatynę miksując śmietanę do końca na sztywno. Wyłożyć na banany. Można wyrównać i zrobić rowki widelcem.
  • Na wierzch zetrzeć czekoladę ( ja mielę ją w blenderze ) i posypać pokruszonymi pistacjami lub orzechami. Całość chłodzić kilka godzin. Przechowywać w chłodnym miejscu.


MOJE UWAGI:

  • Można nie dodawać żelatyny, a w jej miejsce dodać odpowiednią ilość zagęstnika ( wg przepisu na opakowaniu).
  • Zamiast czekoladą można posypać kakao.

22 komentarze:

  1. Danusiu, u nas już to było (Martik robił na walentynki i se chwalili), ale mnie ZEMGLIŁO od samego patrzenia. I nie tylko mnie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Marzyniu wcale nie jest takie słodkie, tylko Ty chyba rzadko jesz ciasta. My to ciasto bardzo lubimy- pozdrawiam serdecznie a adres doślę Tobie.

      Usuń
  2. może zdążę zrobić. nie mam masy krówkowej ani mleka /zrobiłam przekładany nim wafel/
    a czy mogą być biszkopty? Dziękuję Danusiu super przepis!!! Wiesia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu, ja nie robiłam z biszkoptami, ale myślę, że tak- pozdrawiam :)

      Usuń
  3. To musi być pyszne! :)) Do Siego Roku Danusiu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Helenko, to jest pyszne mówiąc niezbyt skromnie - pozdrawiam Ciebie cieplutko- u nas wreszcie sypnęło białym puszkiem.

      Usuń
  4. Wierzę absolutnie , Danusiu , w Twoje zapewnienia o smaczności tego krążka, ale zostawiam sobie przepis na inny czas, teraz wkraczam w Nowy Rok zjadając w ostatni dzień starego słodkie resztki poświąteczne. Nie sposób było zjeść wszystkiego co naszykowałam, a marnować nie lubię, więc folguję guziki w spodniach i spódnicach i jem, jem ,jem.
    Pozdrawiam Cię bardzo mroźnym porankiem (minus 14 st.C)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko w Nowym Roku. Dużo zdrowia Ci życzę, bo cóż więcej lepszego można życzyć. U mnie po świętach w lodówce świeciło tylko światełko , więc trzeba było troszkę naszykować. Teraz aż miło spojrzeć. Twój gravlax jest wyśmienity, tylko mam takiego lenia, że nie wiem kiedy napiszę przepis. Dobrze, że mam trochę zapasu w przepisach, bo teraz nie ma mowy żebym się skupiła. Jest u mnie jeszcze wnusio, więc tego czasu na internet mam mniej. Chcę troszkę więcej poświęcić mu czasu , bo 6 stycznia wyjeżdża.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie.

      Usuń
  5. Świetny przepis chyba wybróbuję a potem zatańczę jak ta baletnica na balu ha,ha..... wszystkiego najlepszego w NowymRoku pozdrawiam
    BAL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Różo, pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku.

      Usuń
  6. Potwierdzam, banoffe pie jest pyszne, choć nigdy nie wpadłam na to, żeby posypać je pistacjami - w tym połączeniu musi być jeszcze lepsze. Brytyjczycy robią też pyszne serniki na zimno na ciasteczkach digestive i serku philadelphia, za to nie znają naszego twarogu i serników na nim. Pozdrawiam serdecznie i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko. Można też posypać orzeszkami solonymi, to tak smacznie przełamuje słodycz ciasta. Dziękuję Ci bardzo i ciepło pozdrawiam w Nowym Roku.

      Usuń
  7. Witam serdecznie - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Pani i całego grona fanów tego bloga Pani Danusiu mam pytanie czy do tego ciasta można dodać inny owoc ? gdyż nie lubię bananów ....za odpowiedz dziękuję - pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Wybacz, że dopiero dzisiaj odpisuję, a jest już woda po kisielu. Mam jeszcze u siebie córkę z wnusiem i ten czas mam trochę ograniczony. Co do ciasta, to nie robilam z innymi owocami, bo jak sama nazwa wskazuje banany i toffi. Myślę , że można dodać inne owoce np. brzoskwinie, ale to już jest inne połączenie smakowe.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję.

      Usuń
  8. I jak ja mam się odchudzać.To było moje postanowienie w Nowym Roku. Ale przepis wypróbuję. Pozdrowienia. Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, najlepiej nie postanawiać szczególnie na początku roku. To samo przyjdzie na wiosnę - ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Super :) . Jola

    OdpowiedzUsuń
  10. a co to są za ciasteczka te digestive ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są ciastka pełnoziarniste, na opakowaniu pisze Digestive, ale mogą być po prostu pełnoziarniste.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Ciasto zrobione i skonsumowane. Jest pyszne. Polecam wszystkim. Łatwe i szybkie w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to ciasto bardzo lubię. Najbardziej lubię, że łatwe w robocie- he, he. Pozdrawiam Moniu i bardzo dziękuję :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...