To danie składa się z sałatki z roszponki, jaj sadzonych i ryżu z warzywami. Danie dość lekkie i stosunkowo szybkie w wykonaniu. Taka sałatka może być daniem obiadowym jak również kolacyjnym. Do kolacji można podać z jajkami ugotowanymi na miękko lub półmiękko, mogą być jajka w koszulkach zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki na dwie osoby :
- 100 g roszponki
- 2 średnie modre cebule
- 150 g bekonu lub surowego boczku
- 4 jajka
Sos :
- 2- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek ( w ostateczności może być olej rzepakowy )
- sól i pieprz do smaku
- W pierwszej kolejności przygotować sos. Wszystkie składniki razem z rozgniecionym czosnkiem dobrze rozmącić chochelką i doprawić do smaku solą, pieprzem. Przykryć i odstawić na bok.
- Cebule pokroić w plasterki, rozdzielić poszczególne krążki i zalać wrzątkiem. Po 1- 2 minutach odcedzić na sicie i ostudzić.
- Bekon lub boczek pokroić w plasterki, paseczki lub w kosteczkę- jak kto woli. Na patelni z 1 łyżką oleju wysmażyć do chrupkiego. Osuszyć papierem kuchennym i ostudzić.
- Rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę na duży talerz, posypać krążkami cebuli, posypać wysmażonym bekonem lub boczkiem i polać sosem. Usmażyć jajka sadzone i wyłożyć na sałatkę.
rewelacja !
OdpowiedzUsuńWitam Klaro. Nie będę skromna, było smacznie :)
Usuń