wtorek, 21 lutego 2017

JAJKA NA SAŁATCE Z ROSZPONKI Z WYSMAŻONYM BEKONEM LUB BOCZKIEM ( danie obiadowe lub kolacyjne )



To danie składa się z sałatki z roszponki, jaj sadzonych i ryżu z warzywami. Danie dość lekkie i stosunkowo szybkie w wykonaniu. Taka sałatka może być daniem obiadowym jak również kolacyjnym. Do kolacji można podać z jajkami ugotowanymi na miękko lub półmiękko, mogą być jajka w koszulkach zarówno na zimno jak i na ciepło.




Składniki na dwie osoby :

  • 100 g roszponki
  • 2 średnie modre cebule
  • 150 g bekonu lub surowego boczku
  • 4 jajka

Sos :

  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ( w ostateczności może być olej rzepakowy )
  • sól i pieprz do smaku


  • W pierwszej kolejności przygotować sos. Wszystkie składniki razem z rozgniecionym czosnkiem dobrze rozmącić chochelką i doprawić do smaku solą, pieprzem. Przykryć i odstawić na bok.
  • Cebule pokroić w plasterki, rozdzielić poszczególne krążki i zalać wrzątkiem. Po 1- 2 minutach odcedzić na sicie i ostudzić.
  • Bekon lub boczek pokroić w plasterki, paseczki lub w kosteczkę- jak kto woli. Na patelni z 1 łyżką oleju wysmażyć do chrupkiego. Osuszyć papierem kuchennym i ostudzić.
  • Rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę na duży talerz, posypać krążkami cebuli, posypać wysmażonym bekonem lub boczkiem i polać sosem. Usmażyć jajka sadzone i wyłożyć na sałatkę.



2 komentarze: