Ponieważ w niedzielę zawsze mam "mięsny" obiad , to dzisiaj w sobotę zrobiłam krokiety z nadzieniem pieczarkowo-paprykowym. Podane z sosem pomidorowym z oregano i surówką wielowarzywną smakowały nam tak bardzo, że we dwójkę zjedliśmy wszystkie. Panierka sezamowa, która nie pije tłuszczu jeszcze podkręciła smak krokietów.
SKŁADNIKI na 8 krokietów:
Ciasto:
---36 dkg mąki
---300 ml mleka
---300 ml wody gazowanej
---3 żółtka
---1/2 łyżeczki soli
---1/2 łyżeczki cukru
---1/4 szklanki oleju do smarowania patelni
---ziarno sezamowe do panierowania
Nadzienie:
---35 dkg pieczarek
---1/2 papryki czerwonej
---1 średnia cebula
---1 łyżka oleju
---sól i pieprz
Sos:
---1 puszka krojonych pomidorów (400 gram)
---1 łyżeczka oregano
---sól i pieprz
---cukier do smaku
Smażymy 8 naleśników wg przepisu uniwersalnego , który jest tutaj. Pozostałe ciasto zostawić. Proporcje ciasta są zwiększone o połowę, ponieważ będzie nam potrzebne do panierowania. Pieczarki drobniutko siekamy, paprykę i cebulę drobno kroimy .Wszystko mieszamy i podsmażamy do wyparowania wody z pieczarek i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na przyrumienioną stronę naleśnika i zwijamy krokiety.
Na patelni rozgrzewamy olej. Krokiety panierujemy najpierw w pozostałym cieście naleśnikowym, potem w sezamie i smażymy z obu stron. Jeżeli krokiety będziemy podawać później to smażymy tylko z jednej strony. Pokrojone pomidory wlewamy do rondelka , dodajemy oregano i przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem- chwilę gotujemy. Proszę nie przesadzić z oregano, bo sos będzie gorzkawy. Podajemy z surówką np.porową.
musza byc smaczne kasia
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym ,ale wszystkie zjedzone-pozdrawiam:)
Usuńpyszne
OdpowiedzUsuńLubię krokiety w różnych odsłonach-pozdrawiam:)
Usuń