sobota, 2 marca 2013

KROKIETY W SEZAMOWO-NALEŚNIKOWEJ PANIERCE



Ponieważ w niedzielę zawsze mam "mięsny" obiad , to dzisiaj w sobotę zrobiłam krokiety z nadzieniem pieczarkowo-paprykowym. Podane z sosem pomidorowym z oregano i surówką wielowarzywną smakowały nam tak bardzo, że we dwójkę zjedliśmy wszystkie. Panierka sezamowa, która nie pije tłuszczu jeszcze podkręciła smak krokietów.



SKŁADNIKI na 8 krokietów:

   Ciasto:
       ---36 dkg mąki
       ---300 ml mleka
       ---300 ml wody gazowanej
       ---3 żółtka
       ---1/2 łyżeczki soli
       ---1/2 łyżeczki cukru
       ---1/4 szklanki oleju do smarowania patelni
       ---ziarno sezamowe do panierowania
   Nadzienie:
       ---35 dkg pieczarek
       ---1/2 papryki czerwonej
       ---1 średnia cebula
       ---1 łyżka oleju
       ---sól i pieprz
   Sos:
       ---1 puszka krojonych pomidorów (400 gram)
       ---1 łyżeczka oregano
       ---sól i pieprz
       ---cukier do smaku

Smażymy 8 naleśników wg przepisu uniwersalnego , który jest tutaj. Pozostałe ciasto zostawić. Proporcje ciasta są zwiększone o połowę, ponieważ będzie nam potrzebne do panierowania. Pieczarki drobniutko siekamy, paprykę i cebulę drobno kroimy .Wszystko mieszamy i podsmażamy do wyparowania wody z pieczarek i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na przyrumienioną stronę naleśnika i zwijamy krokiety.

Na patelni rozgrzewamy olej. Krokiety panierujemy najpierw w pozostałym cieście naleśnikowym, potem w sezamie i smażymy z obu stron. Jeżeli krokiety będziemy podawać później to smażymy tylko z jednej strony. Pokrojone pomidory wlewamy do rondelka , dodajemy oregano i przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem- chwilę gotujemy. Proszę nie przesadzić z oregano, bo sos będzie gorzkawy. Podajemy z surówką   np.porową.

4 komentarze: