sobota, 2 marca 2013

SURÓWKA WIELOWARZYWNA



Mamy przedwiośnie i witamin w organiźmie coraz mniej. Warzywa też są coraz mniej wartościowe. Nie mniej jednak warto jeść teraz surówki gdzie w składzie mamy więcej  różnych warzyw, co daje nam gwarancję , że dostarczymy naszemu organizmowi pewną ilość witamin i składników mineralnych. Proponuję dzisiaj surówkę wielowarzywną z przewagą białej kapusty z sosem bazyliowo- czosnkowym. 



   SKŁADNIKI na 4-5 osób:

      ---60-70 dkg białej kapusty (już bez głąba)
      ---2 średnie marchewki
      ---1 papryka czerwona
      ---1/2 średniego pora
      ---2 ogórki kiszone lub ewentualnie konserwowe
      ---1 lekko kopiasta łyżeczka soli
      ---cukier do smaku,ewentualnie sól i pieprz
      ---nać pietruszki

   Sos:
      ---1 ząbek czosnku
      ---1 łyżeczka musztardy (wg uznania)
      ---1 łyżeczka majonezu
      ---2 łyżeczki bazylii suszonej
      ---5 łyżek dobrego oleju lub oliwy lub oleju bazyliowego (wtedy nie dodajemy bazylii suszonej)
      ---pieprz i sól
      ---cukier do smaku
      ---1 łyżka octu jabłkowego


Kapustę drobno szatkujemy , dodajemy lekko kopiastą łyżeczkę soli , wygniatamy i pozostawiamy na 1 godzinę, aż kapusta puści gorzki sok. Ogórki kroimy w kosteczkę, paprykę w makaronik, por w półplasterki a marchewkę ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kapustę mocno odciskamy w dłoniach i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko mieszamy dokładnie i dodajemy zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki sosu miksujemy, doprawiamy do smaku i mieszamy z sałatką. Sałatkę robimy wcześniej - nabiera lepszego smaku. Możemy ją zrobić też dzień wcześniej jest jeszcze lepsza, tylko witamin trochę mniej.

SURÓWKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o niej- dzięki , że mi przypomniałaś.
      Pozdrawiam Ewuniu i dziękuję bardzo:)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...