piątek, 1 marca 2013

PIEROGI RUSKIE PIECZONE



Pierogi ruskie to potrawa , którą chyba lubi większość z nas. Przeważnie jemy je gotowane lub odsmażane. Dzisiaj proponuję pierogi w innej odsłonie. Pierogi są z ciasta drożdżowego , pieczone w piekarniku i podane z sosem grzybowym. Może się wydawać, że to dziwne połączenie, ale zapewniam, że smakują wspaniale. Pierożki można zrobić dzień wcześniej a potem odgrzać w piekarniku, czy na parze.


   SKŁADNIKI na ok.40 sztuk:

      Ciasto:
          ---30 dkg maki poznańskiej lub wrocławskiej
          ---1/2 łyżki cukru
          ---2 dkg drożdży
          ---1/2 szklanki mleka
          ---4 płaskie łyżki masła
          ---1 żółtko i 1 jajko
          ---1/2 łyżeczki soli
      Nadzienie:
          ---40 dkg ugotowanych ziemniaków
          ---1 duża cebula
          ---1 łyżka oleju
          ---15 dkg twarogu
          ---pieprz i sól
    Sos:
          ---2 dkg suszonych grzybów wcześniej namoczonych i ugotowanych
          ---400 ml wody
         ---średnia cebula
          ---1 łyżka oleju
          ---2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
          ---sól i pieprz
          ---2 łyżki śmietany
          ---1/2 szklanki wody i 5 płaskich łyżeczek maki do zagęszczenia sosu
          ---zielona pietruszka do posypania


Do większego kubeczka wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże , wsypać cukier, 2 łyżeczki mąki i rozmieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (rośnie szybko) . Mąkę przesiać do miski, dodać luźne masło, roztrzepane żółtko i jajko , sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto specjalnie się nie wysilając. Przykryć ściereczką , żeby nie wyschło. Ugotowane ciepłe ziemniaki "udukać" , dodać rozdrobniony ser i pokrojoną podsmażoną cebulę. Ziemniaków nie rozdrabniać blenderem , bo wtedy masa rośnie i może uciec z pierogów. Najlepszy jest stary domowy sposób. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto jeżeli wyrosło  zagnieść jeszcze raz i wałkować na cienkie płaty. Wykrajać krążki (ja miałam średnicę 8 cm), lekko je wałkować na owalne (lepiej się nadziewa) i sklejać pierożki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ciasta i układać w niewielkiej odległości. Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem i poczekać niech trochę podrosną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec ok.20 minut , stawiając blaszkę na drugą półkę od dołu piekarnika z włączoną górą i dołem i piec na złoty kolor.

Grzyby odcedzić (wodę zachować) zmielić lub drobno posiekać,cebule pokrojoną w kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Zmielone grzyby,cebulę zalać 400 ml wody i wlać 2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego - doprawić solą i pieprzem i pogotować kilka minut. Mąkę,śmietanę i 1/2 szklanki wody dobrze rozmieszać i zagęścić sos.  Podawać oddzielnie w sosjerce z pietruszką na oddzielnym talerzyku. Życzę smacznego.
Pierożki  odgrzewamy na parze - krótko, ale woda musi się intensywnie gotować i są jak świeżo robione.
PIEROGI CZYTELNIKÓW :


Aleksandra                                 Ryfka- pierogi gotowane


22 komentarze:

  1. Ruskie... boskie. Ale w wersji pieczonej to dla mnie wciąż zagadka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę spróbować ją rozwiązać-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja pieknie:) podanie z grzybami bardzo zaskakujace:) anna muszynska

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda,połączenie nieszablonowe,ale w smaku ciekawe-dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam przepis na przepyszne pierogi smazone. Ciasto robimy jak na kopytka( ja jednak nie dodaje maki ziemniaczanej) a farsz moze byc wlasciwie wszystkim. Robilam z kiszona kapusta, marchewka, z pozostalym mielonym z obiadu I kapusta na slodko. Pierogi wychodza wielkosci dloni I ale sa pyszne. Najlepsze sa podawane z sosem pieczarkowym... Mniam.
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Dziękuję za propozycję,na pewno ją wykorzystam.Pomysł z ciastem kopytkowym jest bardzo dobry,tylko nie wiem czy nie nasiąka tłuszczem w czasie smażenia-muszę spróbować-dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Oj dawno ich nie robiłam.Przypomniałeś mi anonimie-muszę zrobić.
      Pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
  8. Pierożki wypróbowane :-) Co prawda z farszem mięsnym ale też pyszne :-)
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Witam. Chciałam zrobić takie pierogi do czystego barszczu, ale planowałam zrobić nadzienie z kapusty z grzybami. Udadzą się? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Można ryfko z każdym nadzieniem wytrawnym- nie ma problemu.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Następnym razem robię ruskie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryfko, bardzo Ci dziękuję za komentarz. Nie zawsze się chce moim czytelnikom napisać chociaż 2 - 3 słowa, a to dla mnie bardzo ważne. Wtedy wiem, że przepis nie poszedł w przysłowiowy dym. Bardzo , bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam niedzielnym porankiem.

      Usuń
  11. Nareszcie znalazłam przepis na pierogi, które tak strasznie posmakowały mi w jednej z restauracji! Dziękuję, już wiem co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jestem bardzo ciekawa efektu i czy smakowały Pani.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Dobry wieczor.
    Dzisiaj po raz pierwszy robilam pierogi z nadzieniem z ziemniakow, czyli pierogi ruskie. Podalam z sosem z pieczarkow. Smakowaly - wysmienicie!
    Moj kochany mi stwierdzil, ze gotowane pierogi wlasnie z takim nadzieniem teraz musze robic czesto. ;) A jeszcze wyobrazam, jesli zamiast sosu, do gotowanych, podac zasmazke z cebulka i boczkiem, mmm... to maz bedzie w siodmym niebie ;) Bo pierogi lubimy w roznej pastaci.
    Dziekuje za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. He, he- skąd ja to znam. U mnie pierogi to musiałabym głęboko schować, że się uchowały. No, bardzo się cieszę razem z Twoim kochanym- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.