Zdjęcia mówią same za siebie. Pulchne i bardzo smaczne z dużą śliwką.
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 4 żółtka
- 50 g stopionego masła mocno ciepłego
- 50 g cukru pudru
- 250 ml kefiru naturalnego o temperaturze pokojowej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1 białko + 1 łyżka mleka do smarowania
- 6 dużych , jędrnych śliwek przekrojonych na połowę
- cukier trzcinowy, sezam i cynamon do posypania
- Przesiać mąkę do misy i zrobić dołek. Do większego pojemnika wlać kefir , wsypać cukier puder, wybić 4 żółtka i rozmącić. Dodać mocno ciepłe masło i ponownie rozmącić. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić.
- Po tym dodać sól do mąki, wlać masę z drożdżami i wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie. Starać się nie podsypywać mąką. Przykryć ściereczką, nałożyć worek foliowy i pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować gruby wałek i pokroić na 12 równych plastrów ( ja ważę całe ciasto i dziele na wadze na 12 porcji ). Każdy plaster lekko spłaszczyć, kłaść połowę śliwki i zlepiać jak sakiewkę. Układać na blaszce do placka wyścielonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Patrz fotografie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozmąconym z mlekiem. Posypać sezamem i cukrem trzcinowym . Pozostałe mleko z białkiem wylać po pół łyżeczki na każdą z bułeczek i posypać cynamonem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na pierwszej półce od dołu piekarnika ok. 32 - 35 minut. Wyjąć, położyć na kratce ( można razem z papierem ) i pozostawić do ostygnięcia.
...witaj Danusiu �� Piękne i bardzo apetyczne bułeczki. Aż zazdraszczam, że tak swobodnie możesz sobie buszowac w kuchni �� Mnie to "lenistwo" doprowadza do szału. Dzisiaj trochę postalam dłużej w kuchni, to skończyło się na tbl przeciwbólowej i do łóżka. Ale jeszcze chwilę i ja będę szaleć �� Przecież za niedługo trzeba się brać za rogale marcinskie �� Pozdrawiam Danusiu ������
OdpowiedzUsuńA ja tylko mogę popatrzeć,szkoda bo sa cudne.
OdpowiedzUsuń