Bardzo smaczny kurczak pieczony w ryżu. Inspirowałam się przepisem z Ani bloga. Troszkę go zmieniłam dodając przecier pomidorowy i inaczej przyprawiłam. Miałam 2 nóżki i 2 udka, dołożyłam jeszcze 4 kawałeczki części skrzydełek. Części kurczaka ważyły 90 dkg - miałam brojlera ze wsi, a one trochę więcej ważą. Ponieważ to był obiad dla 2 osób, więc starczyło na dwa razy.Na drugi dzień, przełożyłam wszystko do rondla z grubym dnem, wlałam 100 ml ciepłej przegotowanej wody, przykryłam i przeparowałam.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---90 dkg części kurczaka
---2 kopiaste łyżeczki musztardy
---1 płaska łyżeczka papryki łagodnej
---sól
---4 spore ząbki czosnku
---olej do smażenia
---200 gram ryżu (miałam basmati)
---4 i 1/4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
---2 marchewki
---kawałek selera
---3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
---1 płaska łyżeczka przyprawy curry
---2 płaskie łyżeczki soli morskiej
---olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
1) Części kurczaka umyte, osuszone nasmarować musztardą , posypać solą, papryką i obsmażyć na oleju.Kurczaka można pozostawić na kilka godzin w lodówce, ale ja robiłam go od razu.Można też nie obsmażać, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne.
2) Obsmażonego kurczaka obsypać drobno posiekanym czosnkiem i odstawić na bok.
3) Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.Do rondla wlać gorącą wodę, dodać starte warzywa, wsypać przepłukany ryż, dodać sól, przecier pomidorowy, curry i wymieszać.
4) Naczynie żaroodporne wysmarować olejem , wlać połowę ryżu z warzywami, ułożyć części kurczaka i na to resztę ryżu.
5) Wstawić naczynie do zimnego piekarnika, nastawiając go na 200 stopni C i piec ok.1 godziny i 20 minut bez termoobiegu.Ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę.
Mniam mniam! Pyszna odmiana!
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że danie smakowało!
Pozdrawiam serdecznie :)
P.S. Aż mi się humor poprawił jak zobaczyłam ,że danie jest inspirowane daniem z mojego bloga :)
Witam Aniu.Ty masz często fajne pomysły na obiad.Przeglądałam Twojego bloga i znalazłam tam dużo smacznych przepisów.Dziękuję bardzo.
UsuńMiłego wieczoru:)
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, taki jednogarnkowy- pozdrawiam:)
UsuńMoże jeszcze ktoś podzieli się z czym można podać to pysznie wyglądające danie. Nie posiadam jakiejś szczególnej wyobraźni w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńWitam Joasiu. Później, bo umknął mi Twój komentarz. Joasiu obojętnie z czym, na fotografii masz kalafior zielony, możesz podać biały, fasolkę szparagową- mamy wysyp warzyw .
UsuńPozdrawiam :)
Witam.
OdpowiedzUsuńTo jest po prooostu bardzo fantastycznie smaczne danie. Robilam juz jakie 4 razy. I dzisiaj tez mielismy na obiad, tylko ze dzisiaj zamiast marchewki i selera uzylam smazona cebulke. Tutaj zwlaszcza przepyszny jest ryz, meciutki, soczysty i aromatyczny, no i sam kurczak tez jest dobry, rozplywa sie w ustach.
Dziekuje i pozdrawiam! :)
Witam Reniu. Oczywiście dodatki warzywne można sobie zmieniać wg upodobania. Bardzo dziękuję Reniu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)