czwartek, 12 września 2013

PYZY Z MIĘSEM




Pyzy z surowym mięsem. Ciasto do tych pyz jest podobne do tego, z którego robię knedle. Jest mniej pracochłonne niż to z surowych ziemniaków. Na moim blogu są  pyzy z nadzieniem wyjętym z białej kiełbasy- też pyszne. Polecam Państwu obydwie potrawy- obydwie są bardzo smaczne.



    SKŁADNIKI na 24 duże pyzy:

     Ciasto:
          ---1 kg obranych ziemniaków
          ---1,5 szklanki mąki (miałam Lubelli na pierogi)
          ---0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
          ---2 jajka

      Farsz:
          ---1/2 kg mielonego mięsa (miałam łopatkę wieprzową)
          ---1 cebula
          ---2 ząbki czosnku
          ---2 małe jajka
          ---1 kopiasta łyżka mąki
          ---1 kopiasta łyżka bułki tartej
          ---2 łyżeczki majeranku
          ---sól i pieprz


Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować 24 małe kulki mocząc dłonie w wodzie. Ziemniaki ugotować, zmielić lub przecisnąć przez praskę i ostudzić. Jajka rozmącić w kubeczku i dodać do ziemniaków- połączyć razem krótko zagniatając. Dodać obie mąki i krótko wyrobić ciasto. Podzielić na połowę i uformować 2 wałki. Każdy z nich podzielić nożem na 12 kawałków. Rozpłaszczać każdy z nich pomagając sobie podsypywaniem mąki, nakładać kulki farszu mięsnego i zlepiać jak sakiewki. Uformować w dłoniach kulki. Zagotować w szerokim rondlu wodę z solą i gotować 12 minut od wypłynięcia. Podawać okraszone cebulką z tłuszczem. Ja używam oleju rzepakowego. Pyzy najlepiej podawać z kiszoną kapustą na ciepło, ale jest sezon pomidorowy więc podałam z sałatką z pomidorów. 
Odsmażane są jeszcze lepsze.


14 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) ja ostatnio robiłam ale z śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko,ze śliwkami też lubię,wszystko lubię co się kręci wokół klusek-pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Witam Cie Danusku a wiesz ja zawsze dawalam do pyz miesa juz uduszone lub gotowane - ciekawa propozycja z nsurowym miesem - czy to sie ugotuje ?... bede musiala sprobowac jak Ty tak mowisz to napewno jest OK. pozdrawiam Cie jesiennie . Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu,proszę Cię-nigdy bym nie wstawiła przepisu gdyby mięso było surowe w środku.Basieńko,a kołduny też są z surowym mięsem i to z wołowiną,a popatrz jakie są pyszne.Pozdrawiam Cię Basiu też jesiennie,ale z radością.
      Dziękuję bardzo:)

      Usuń
  3. Wszystko mam, idę robić :D
    Pozdrawiam - Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu,życzę powodzenia i smacznego,a nie zapomnij się ze mną podzielić.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Widziałam u Ciebie na blogu cynamonowe ślimaczki-bardzo ciekawy przepis,a pyzy to nic trudnego.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję!!!

      Usuń
  5. faktycznie glupio sie spytalam o te surowe miesko w pyzach - wybacz - przeciez wiadomo ze sie ugotuje .... pozdrawiam wieczornie .Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko,co Ty gadasz,nie mam co wybaczać-jesteś super.
      Pozdrawiam i przesyłam całuski!!!

      Usuń
  6. Nigdy ich nie robiłam... ale u mnie na obiad też dziś było mącznie - zrobiłam pierogi ruskie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam pierogi ruskie,ale muszę trochę poczekać.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Nie nadziewałam pyz surowym mięsem, ale rzeczywiście - czas gotowania jest długi, a mięso jest pewnie soczyste :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu,pyzy z surowym mięsem są bardziej aromatyczne i pachnące więc Ci polecam.
      Pozdrawiam ciepło i życzę dużo sił-wiesz w czym:)

      Usuń

Witam ciepło wszystkich czytelników mojego bloga.Proszę chociaż się podpiszcie-będzie mi miło znać wasze imię.Dziekuję.
Komentarze są przeze mnie moderowane ze względu na dużą ilość spamu.