piątek, 13 września 2013

KOKOSANKA - KRUCHA Z BORÓWKAMI


Przepis jest na kokosankę kruchą, ale bez owoców. Ponieważ miałam w lodowce borówki, które musiałam wykorzystać, więc dodałam je do tego placka. Wyszło bardzo smacznie - kruche ciasto i kokos przełamany smakiem owoców. Kokosanka jest bardzo smaczna z pokrojonymi drobno ananasami- polecam. 



                   SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

                           CIASTO:
                              ---3 szklanki mąki
                              ---3/4 szklanki drobnego cukru
                              ---25 dkg masła lub margaryny
                              ---5 zółtek
                              ---2 łyżki kwaśnej smietany
                              ---3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

                           MASA:
                              ---30 dkg wiórków kokosowych
                              ---400 ml śmietanki 18 %
                              ---1/2 szklanki cukru kryształu
                              ---5 białek + 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
                              --- opcjonalnie 30 dkg borówek-lub 1 puszkę ananasów


Zagnieść sprawnie z podanych składników kruche ciasto. Podzielić na dwie części, z których jedna ma być trochę większa. Mniejszą włożyć do zamrażalnika. Większą część wylepić na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą lub kaszką manną i wstawić do lodówki żeby się trochę schłodziła. W międzyczasie przygotować masę kokosową. Do rondelka wlać całą śmietankę, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Zagotować,mieszając bo masa zrobi się dość gęsta i pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dalej miksując dodawać po troszkę cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca. Masę z białek wymieszać delikatnie z masą kokosową i wyłożyć na ciasto- wyrównać. Na to można dać borówki, lub inne owoce nie za soczyste. Jeżeli mamy owoce bardziej soczyste to należy pierwszą warstwę ciasta posmarować ubitym samym białkiem i oprószyć mąką . Na koniec zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 50-55 minut. Do zrumienienia na mocno złoty kolor. Ciasto jest bardzo smaczne i można je przechowywać bez owoców kilka dni.


Przepis od P. Danusi z Janowa Podlaskiego.

11 komentarzy:

  1. Ale kusząco wygląda to ciasto. Kokos uwielbiam, borówki też. Jeszcze ta przyrumieniona góra!!Alez musi smakować!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakowało bardzo,więc polecam-ciasto jest bardzo smaczne.
      Dziękuję i pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) uwielbiam takie ciacha:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie kokosu i borówek!? To musi być obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beti K-z ananasami jest jeszcze lepsze.
      Dziekuję i pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Witam Danusiu.
    Mam pytanie co do masy, ponieważ napisałaś żeby dodać cukier do rondelka ze śmietaną i wiórkami. Następnie podajesz by dodawać po troszkę cukru ubijając białka. Czy te 1/2 szklanki jak jest w przepisie mam podzielić? Chcę to ciasto zrobić z ananasem czy muszę pierwszą warstwę ciasta smarować białkiem czy jak go dobrze odsączę to nie.
    Pozdrawiam.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko.Pół szklanki cukru podałam do wiórków-cukru kryształu,natomiast do białek podałam cukru drobnego do wypieków.Czyli razem szklanka.Nie musisz Beatko smarować białkiem tylko tak jak piszesz trzeba dobrze odsączyć.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Ale numer ... kilka razy czytałam składniki na masę i "diabeł ogonem nakrył" ilość cukru przy białkach.
    Idę robić ciacho.
    Ściskam Cię serdecznie i przepraszam,że zajmuję Ci takimi zbędnymi pytaniami czas...
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No czasem tak jest Beatko,że diabeł się pcha nie tam gdzie trzeba.Nie musisz mnie przepraszać-kontakt z Wami to dla mnie przyjemność-lubię jak tu zagladacie.
      Pozdrawiam i powodzenia!!!

      Usuń