piątek, 26 lutego 2016

PSTRĄG PIECZONY W FOLII



To prosta potrawa, szybka i smaczna. Oczywiście wolałabym z boczusiem wędzonym , ale czasami trzeba sobie odpuścić. Na blogu w etykietach po prawej stronie bloga pod nazwą ‚Pstrąg” znajdziecie Państwo jeszcze inne przepisy na tą smaczną słodkowodną rybę.


  • 2 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki koperku
  • sól
  • pieprz
  • kilka wiórków masła
  • srebrna folia- 2 kawałki 
  • blaszka


  • Ryby oczyścić z wierzchu i wewnątrz. Umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Ryby natrzeć posiekanym czosnkiem na zewnątrz i w środku, posolić , popieprzyć i włożyć do worka foliowego . Odstawić na 1- 2 godzin. Nawet na całą noc.
  • Po tym czasie cytryny obrać ze skórki i albedo , żeby nie było goryczki. Pokroić w plasterki i włożyć do środka pstrągów. Włożyć też gałązki koperku. Dwa kawałki folii ułożyć na blacie błyszczącą stroną do oczu i posmarować olejem.
  • Ryby położyć na folii , na wierzch pstrągów położyć kilka wiórków masła. Folię szczelnie zawinąć i tak zawinięte ryby ułożyć na blaszce.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec ok. 20 minut z termoobiegiem. Po tym czasie folię otworzyć i dopiec jeszcze 10 minut- też z termoobiegiem. Jeżeli chcecie Państwo bardziej rumiane należy piec odkryte o kilka minut dłużej.
  • Ryby z wierzchu można lekko ponacinać, żeby nam się ze skórki baloniki nie robiły, ale nie jest to konieczne.

8 komentarzy:

  1. Witam. Czy zamiast pstrąga można użyć np. śledzia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, taka rybka to majątek!
    Pozdrawiamy Danusiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak tania nie jest, ale nas jest tylko dwoje, więc czasami się skuszę Aniu. Jak wyżej pisałam, można ją zastąpić inną rybą.
      Pozdrawiam Aniu, maluszka ściskam- musi być teraz słodki :)

      Usuń
  3. Oj tak tak moje ulubione danie na piątek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, u mnie tym razem będzie dorsz, a w ogóle to uwielbiam ryby w każdej postaci :) dziękuję :)

      Usuń