niedziela, 28 lutego 2016

KISIEL JABŁKOWY Z RODZYNKAMI




Kolejny kisiel przygotowany domowym sposobem. Dodatek kurkumy ładnie nam zabarwi kisiel, a przy tym służy naszemu zdrowiu. Dodałam rodzynki, ale doskonale smakuje również z żurawiną.


  • 2 jabłka - szara reneta
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 kopiastej łyżki rodzynek
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • miód lub cukier trzcinowy do smaku
  • 1/2 litra wody
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody , wlać sok z cytryny i dodać kurkumę .Obrane jabłka pokroić w małe cząstki i włożyć do rondelka z wodą.
  • Pozostałą część wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Jabłka zagotować i gotować 2- 3 minuty doprawiając cukrem lub miodem. Do gotujących się owoców wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zagotować. Rozlać do pucharków lub na talerzyki.

4 komentarze:

  1. Witaj Danusiu ale musiał być smaczny kisiel w Twoim wykonaniu uwielbiam kisiel i jeszcze taki pełen owoców pycha.Miłej niedzieli życzę pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, u mnie teraz mus jest, bo to moja ochrona, ale i tak mi smakuje, bo za każdym razem robię inny.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Taki domowy kisielek,jest wspanialy!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś wiedziała Ewuniu, wiem co jem- pozdrawiam :)

      Usuń