Mięso z karkówki wieprzowej w środku z piersią drobiową. To kolejny mój wyrób z szynkowara. Wkładka z piersi drobiowej dobrze jest scalona z mięsem wieprzowym i nie rozwarstwia się w czasie krojenia pod warunkiem, że zostanie dobrze obsypana żelatyną. Szczegóły w przepisie.
- 75 dkg mięsa wieprzowego z karkówki
- 25 dkg piersi drobiowej
- 2,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- Wszystkie przyprawy oprócz żelatyny i czosnku utrzeć w moździerzu.
- Kawałek umytego i osuszonego mięsa z karkówki rozciąć na połowę , ale nie do końca. Pierś drobiową osuszoną i karkówkę natrzeć posiekanym czosnkiem i przyprawami. Pierś drobiową obsypać 2 łyżeczkami żelatyny- wetrzeć. Pozostałe 2 łyżeczki wetrzeć w karkówkę.
- Pierś drobiową włożyć w środek naciętej karkówki i całość włożyć do szynkowara z wcześniej włożonym woreczkiem foliowym. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin- można 1 dzień dłużej.
- Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i wlać zimną wodę nieco powyżej linii mięsa. Podgrzać na ostrym ogniu do temperatury 75- 8- stopni C . Zmniejszyć dopływ ciepła do minimum i parzyć pod przykryciem łącznie- od samego początku 2 godziny i 20 minut. Szynkowar wyjąć , schłodzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie szynkę wyjąć.
- Moja uwaga- miałam 1 pierś z kurczaka wiejskiego. W przypadku mniejszych piersi należy każdą obsypać żelatyną i przyprawami.
Rowniutko jak spod praski , karkóweczka idealna .Same pyszności bo swoje.Wiem co Jem.Co tam kolor ważne ,ze pyszniutkie.
OdpowiedzUsuńJasiu, chwilowo nie dodaję soli peklowej , ale z solą może dłużej leżeć, a tak tylko około 5 dni - dobre i to.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam Danusiu mam pytanie czy można tą pyszną wędlinkę zrobić w osłonce termicznej? i czy wtedy czas przebywania mięsa w lodówce jest taki sam?Iwona
OdpowiedzUsuńIwonko, można zrobić w osłonce. Wszystko tak samo jak w przypadku szynkowara. W osłonce termicznej - rozumiem całkowicie zamkniętej . Pozdrawiam :)
UsuńJakie to apetyczne!!!!!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, smaczne jest -nie ma to tamto- he, he :)
Usuńpycha! w weekend biorę się za robotę :-) pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki - daj znać Ewuniu jak wyszło .
UsuńPozdrawiam :)
Witaj Danusiu, czy można użyc soli peklowej zamiast zwykłej? Jak dużo dodać. Pozdrawiam serdecznie Edytka
OdpowiedzUsuńWitam Edytko. Samej peklowej nie radziłabym, można dać 1 płaską łyżeczkę soli peklowej i 2 płaskie soli morskiej.
UsuńPozdrawiam :)
Moja karkówka w lodówce, ale przypomniało mi się, że nie dodałam żelatyny. Wyjąc i natrzeć czy tak zostawić?
OdpowiedzUsuńAgnieszko, żelatyna jest niezbędna, bo nie będzie się trzymał, źle się będzie kroiło. Ja bym wyjęła i dodała żelatynę- szkoda by było - pozdrawiam :)
UsuńWitam Danusiu,
OdpowiedzUsuńWiem, ze w nazwie karkowka, ale czy uda sie zrobic ze schabu? Nie mieszkam w Polsce i nigdzie w mojej okolicy nie moge dostac miesa z karkowki w calosci...tylko gotowe pociete kotlety :(
Pozdrawiam
Sylwia
Witaj Sylwio. Obawiam, się że w tym przepisie nie da rady zastąpić karkówki schabem. Spróbuj innego przepisu. Na blogu jest kilka przepisów na schab- serdecznie pozdrawiam :)
Usuń