Takie nietypowe połączenie ciasta z makiem i śliwkami. Mamy teraz sezon na te owoce, więc więc warto je teraz wykorzystać. Zamiast śliwek można dać wiśnie, a w okresie zimowym cząstki mandarynek lub brzoskwiń z puszki czy mrożone owoce. Do tego ciasta robię lukier maślany, który nie łamie się i jest miękki.
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne:
- 5 jajek
- 25 dkg masła lub margaryny ( wg uznania, ale ciasta na maśle są dużo smaczniejsze)
- 160 g mielonego suchego maku ( jest taki gotowy w sprzedaży)
- 240 g cukru
- 270 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru amaretto lub aromat migdałowy
- 70 dkg śliwek
LUKIER: wykonanie wg tego przepisu
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka o temperaturze pokojowej
- 50 g bardzo miękkiego masła
1) Do rondelka włożyć masło, wsypać mak i cukier. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła- mieszać. Masę ostudzić.
2) Do ostudzonej masy dodać całe jajka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować całość na gładką masę.
3) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę i ułożyć połówki wydrylowanych śliwek skórką do ciasta.
4) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 40- 45 minut ( do suchego patyczka). Ostudzone ciasto polukrować.PLACEK CZYTELNIKÓW :
Ewa Z. z San Diego
Danusiu, bardzo lubię takie wypieki. Takiego gotowego mielonego maku jeszcze nie widziałam, chyba, że chodzi o mak z puszki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam Aniu. Tonie jest makowa masa z puszki. Jest Aniu taki mak suchy mielony w 200 g torebkach w dużych sklepach.Mak firmy BackMit, która jest liderem w produkcji maku mielonego. Na pewno nie jest trudno dostępny, szukaj na półkach z bakaliami.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
bardzo mi się podoba i pomysł na ciacho i ten lukier maślany:) koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam Antenko- dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ciasto wygląda na pyszne...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie pozdrawiam. Dziękuję bardzo.
UsuńCiasto wygląda na pyszne i czekałam na nie od kiedy podała Pani przepis na ten lukier, przyznam że bardziej mnie zaintrygowało niż sam lukier. Bardzo lubię makowe wypieki i inne potrawy z makiem.
OdpowiedzUsuńMak mielony pod marką Gardis można dostać w Lidlu. Gratuluję bardzo ciekawego bloga, zaglądam dosyć często i inspiruję się ciekawymi pomysłami.
Serdecznie pozdrawiam :) Bogusia_B
Witam Bogusiu.
UsuńDziękuję za informację o mielonym maku. Nie wiedziałam, że w Lidlu jest taki mak. Do tej pory kupuję firmy BackMit i on też się doskonale sprawdza. W ogóle od czasu kiedy pojawił sie w sprzedaży mielony mak suchy przestałam kupować mak w ziarenkach. To jednak znacznie skraca czas przygotowania ciast makowych. W tej całej ponurości zbliżającej się jesieni już myślę, że szybko minie czas kiedy będziemy piekli makowce, makowiczki. Też bardzo lubię wypieki makowe. Bogusiu, bardzo dziekuję za miłe słowa.
Pozdrawiam serdecznie.
fajne połaczenie ")
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pollyzeczki i dziękuję bardzo.
UsuńPyszniutko wygląda.Też wczoraj piekłem placek ze śliwkami,ale nie z makiem a jarzębiną.
OdpowiedzUsuńTo widzę Krzysiu, że śliwki zawładnęły siecią. No i dobrze, niech się śliwki cieszą, że mają swój czas. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam.
Witaj Danusiu bardzo ci dziękuję za oczekiwany przepis na makowy placuszek.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu.
UsuńTakie placuszki naprawdę makowe to jeszcze przed nami. Uwielbiam czas przedświateczny, gwiazdkowy, kiedy w kuchni pachnie bakaliami, ciastem drożdżowym i makiem. W moim domu wszelkie ciasta z makiem w tym okresie są na pierwszym miejscu. Dziękuję Kasiu.
Życzę miłej niedzieli.
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuję Olu za wizytę- pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitaj Danusiu,
OdpowiedzUsuńJak mozna zastapic mak suchy mielony? Nie ma niestety dostepu do tego rarytasu.... Ugotowac mak zwykly i zmielic? A moze dodac normalny suchy nie mielony?
Pozdrawiam,
Sylwia.
Witaj Sylwio. Mak w ziarenkach można zmielić w młynku do kawy. Ponieważ mak jest tłusty, więc należy go mielić w małych ilościach, bo zbija się w grudki. Możesz również upiec z takim normalnym suchym w ziarenkach. Kiedyś dawno temu też to ciasto piekłam z ze zwykłym makiem, tylko kiedy się pojawił mak mielony , to zmieniłam przepis i stara karteczka poszła do kosza. Myślę jednak, że daj taką samą ilość wagową suchego maku i też powinno być dobrze.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu,ciasteczko upieczone,dodalam orzechy wloskie i jest pyszne.dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńJa jutro też się przymierzam do ciasta ze śliwkami, ale będzie inny , nowy przepis- dziękuję Ewuniu i pozdrawiam :)
UsuńCzekam,czekam.Ewa
UsuńOj, Ewuniu na razie nic z tego, bo ciasto mi nie wyszło . Nie wiem coś mi się nie dopiekło i siadło, ale i tak zjedliśmy- he, he .. Co się odwlecze to nie uciecze . Pozdrawiam :)
UsuńWitam Pani Danusiu.Piekłam już drugi raz,placek wspaniały.Pierwszym razem za krótko miksowałam,w myśl zasady,że mąkę trzeba tylko delikatnie wymieszać do połączenia.Ciasto było bardziej zwarte.Drugi raz do chłodnej masy makowej dałam jajka i porządnie zmiksowałam.Na koniec dałam mąkę i przez chwilkę miksowałam na najniższych obrotach do połączenia.Ciasto wyszło bardziej pulchne.Chyba żadne ciasto z owocami nie zostało tak szybko zjedzone.A lukier marzenie.Będzie moim numer jeden.Dziękuję Pani za wspaniały przepis,jak wiele innych.Zauważyłam że ma Pani wierną fankę Ewa Z. z San Diego,prawie w większości przepisów jest jej zdjęcie wypieku.Już nie chcę Pani chwalić,ale pani przepisy są wspaniałe.Też jestem Pani cichą fanką.Serdecznie pozdrawiam.Halina
OdpowiedzUsuńWitam Halinko. Dawno nie piekłam tego ciasta , bo mak mi wyszedł, ale niedługo świeży się pojawi na rynku to na pewno też upiekę. Co do Ewuni, to tak ona dużo przygotowuje potraw z moich przepisów. Tęsknota za Krajem. Halinko bardzo dziękuję za miłe słowa...pozdrawiam serdecznie :)
Usuń