czwartek, 29 grudnia 2016

MUFFINKI DYNIOWE Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ



Zamroziłam sporo  puree z dyni  i zupełnie o nim zapomniałam. Dzieci u mnie jeszcze goszczą po świętach, a ponieważ wszystkie ciasto wyjedli, no to coś musiałam upiec. Takie bardzo szybkie muffinki,  smaczne,  z wiśniami w środku. Właściwie puree się dłużej rozmrażało, niż całe przygotowanie i upieczenie muffinek. W przepisie autorskim nie było bitej śmietany, ale uznałam , że tak będzie smaczniej - i było.



CIASTO : 12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 170 g cukru + szczypta soli
  • skórka z 2 cytryn
  • cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 200 g puree z dyni
  • 60 ml mleka
  • 150 g stopionego masła

DODATKOWO :

  • wiśnie z syropu, opcjonalnie inne owoce np. cząstki mandarynek , osączone kawałki ananasa…
  • 200 g śmietany 30 lub 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • do posypania- tarta czekolada, orzechy mielone lub migdały
  • 12 papilotek



WYKONANIE  :


  • Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 190 stopni C. Papilotki umieścić  w formie do muffinek.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą , wymieszać i przesiać przez sito dwa razy, żeby dobrze wymieszały się suche składniki.
  • Dodać cukier, sól, skórkę, cukier waniliowy wymieszać razem i odstawić na bok. W innej misce roztrzepać puree z jajkami, dodać stopione ostudzone masło, mleko i wymieszać widelcem.
  • Do wymieszanej mąki dodać zawartość obu misek i wymieszać łyżką lub krótko na wolnych obrotach przy pomocy miksera. Nie wolno mieszać zbyt długo.
  • Ciasto rozłożyć po kopiastej łyżce w zagłębieniach formy od muffinek, nadmiar ciasto równo porozkładać do każdej muffinki- są prawie pełne papilotki. Do środka wcisnąć po 1-2 lub 3 wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 18- 20 minut - do suchego patyczka. Wyjąć delikatnie muffinki razem z papilotkami i pozostawić do ostudzenia.
  • Pojemnik od blendera schłodzić wcześniej w lodówce. Wlać do schłodzonego pojemnika, schłodzoną śmietanę, wsypać cukier puder i ubić trzepaczką. Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć śmietanę na każdą muffinkę i na wierzch położyć wisienkę. Posypać tartą czekoladą lub migdałami czy orzechami.
źródło - Kwestia Smaku - z moimi małymi zmianami

3 komentarze:

  1. Mniam, mniam - już bym je jadła :)
    Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo JaGuś- grypa mnie dopadła na początku roku i trzyma. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń