poniedziałek, 9 stycznia 2017

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I JABŁKIEM


Taka smaczna surówka. Ja zrobiłam  z olejem ze względu na Mamę, ale z majonezem polecam , jak dla mnie jest smaczniejsza. Ten przepis kiedyś wypatrzyłam w książeczce Biblioteki Poradnika Domowego z 2000 roku wydawanego przez "Pruszyński i S-ka ". Zmieniłam tylko proporcje.



  • ok. 60 dkg pokrojonej drobno kapusty pekińskiej + 1 płaska soli himalajskiej lub zwykłej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • pieprz
SOS :
  • 1/3 szklanki oleju lub 1/3 szklanki majonezu  + 2 łyżki śmietany
  • 3- 4 ząbki czosnku polskiego
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy
  • sól 


WYKONANIE :


  • Wszystkie warzywa umyć , osuszyć , jabłka obrać. Śliwki pokroić w paseczki, jabłka i cebulę w drobną kosteczkę. Kapustę poszatkować , posypać łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na bok na 15- 20 minut.
  • Odcisnąć kapustę , która puściła wodę i prawdopodobnie chemię. Przełożyć do miski, dodać śliwki, jabłka, cebulę i całość lekko popieprzyć- wymieszać.
  • Olej lub majonez ze śmietaną wlać do blendera, dodać czosnek, musztardę i zmiksować nożykami blendera. Sos doprawić solą, ale lekko, ponieważ kapusta już była trochę solona. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut, żeby przegryzły się smaki.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się takie połączenie. Sprawdzę w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, mam główkę pekińskiej i dziś kopytka z samym sosem bo mi został spod pieczeni a mięso zjedliśmy wcześniej(i ani mężowi ani mnie nie przeszkadza ten fakt, że będą same kopytka). Spróbuję Danusiu takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.