Taka smaczna surówka. Ja zrobiłam z olejem ze względu na Mamę, ale z majonezem polecam , jak dla mnie jest smaczniejsza. Ten przepis kiedyś wypatrzyłam w książeczce Biblioteki Poradnika Domowego z 2000 roku wydawanego przez "Pruszyński i S-ka ". Zmieniłam tylko proporcje.
- ok. 60 dkg pokrojonej drobno kapusty pekińskiej + 1 płaska soli himalajskiej lub zwykłej
- 150 g śliwek kalifornijskich
- 2 jabłka
- 1 cebula
- pieprz
SOS :
- 1/3 szklanki oleju lub 1/3 szklanki majonezu + 2 łyżki śmietany
- 3- 4 ząbki czosnku polskiego
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy
- sól
WYKONANIE :
- Wszystkie warzywa umyć , osuszyć , jabłka obrać. Śliwki pokroić w paseczki, jabłka i cebulę w drobną kosteczkę. Kapustę poszatkować , posypać łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na bok na 15- 20 minut.
- Odcisnąć kapustę , która puściła wodę i prawdopodobnie chemię. Przełożyć do miski, dodać śliwki, jabłka, cebulę i całość lekko popieprzyć- wymieszać.
- Olej lub majonez ze śmietaną wlać do blendera, dodać czosnek, musztardę i zmiksować nożykami blendera. Sos doprawić solą, ale lekko, ponieważ kapusta już była trochę solona. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut, żeby przegryzły się smaki.
Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się takie połączenie. Sprawdzę w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńEwuniu, surówka nam bardzo smakowała, więc może i Tobie przypadnie do gustu- pozdrawiam :)
UsuńHa, mam główkę pekińskiej i dziś kopytka z samym sosem bo mi został spod pieczeni a mięso zjedliśmy wcześniej(i ani mężowi ani mnie nie przeszkadza ten fakt, że będą same kopytka). Spróbuję Danusiu takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńmmm, kopytka- od świąt nie robiłam :)
UsuńSałatkę wykonałam prawie w/g
OdpowiedzUsuńprzepisu,lecz bez dodatku śmietany i majonezu, a oprócz śliwek dodałam suszone figi i żurawinę. Tym sposobem sałatka wyszła bardzo smaczna, delikatna, chuda (bo bez tłuszczu) i bardziej zdrowa. Danuta
Danusiu, i bardzo dobrze, że jesteś kreatywna i robisz pod swój smak. Ja wstawiam przepis, a każdy może sobie dowolnie modyfikować, chociaż jeżeli dotyczy to ciast to już raczej trzeba się trzymać ściśle przepisu. Bardzo dziękuję- serdecznie pozdrawiam :)
Usuń