Łatwa szybka rolada z masą śmietanową z mascarpone i owocami. Dałam mandarynki z puszki i pestki z owocu granatu, do dekoracji owoc kiwi. Oczywiście owoce mogą być dowolne. Niestety nie mam ciasta w przekroju, bo po prostu nie zdążyłam zrobić. Pozostaje więc Państwa wyobraźnia.
SKŁADNIKI na biszkopt na blaszkę z wyposażenia piekarnika:
- 4 jajka
- 5 płaskich łyżek drobnego cukru do wypieków
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- olej i papier do pieczenia
- szczypta soli
1)Oddzielić białka od żółtek. Mąkę ziemniaczaną dobrze przemieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 st. C.
2)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zmiksowanych żółtek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem dalej miksując.
3)Do masy mączno- żółtkowej dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
4)Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12- 15 minut. 5) Przyciąć papier do pieczenia wielkości blaszki , posmarować go lekko olejem i wyłożyć upieczony biszkopt papierem z pieczenia do góry. Papier delikatnie zdjąć z ciasta i roladę zwinąć razem z natłuszczonym papierem. Pozostawić do ostudzenia złączeniem do dołu. Ciasto można upiec dzień wcześniej i pozostawiając zwinięte z papierem włożyć do woreczka foliowego.
Rolada jest dość cienka i łatwo się zwija- nie pęka.POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 300 ml śmietany kremówki - 36 %
- 250 gram serka mascarpone
- 3- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- aromat wanilii
- pestki z 1/2 owocu granatu
- puszka mandarynek ( ok. 310 g)
- 1 owoc kiwi
- troszkę zmielonych orzeszków laskowych do obsypania rolady
1) Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią. Serek rozmiksować krótko na wolnych obrotach. Do serka dodać ubitą śmietanę i króciutko zmiksować- domieszać łyżką.
2) Roladę rozwinąć, wyłożyć 2/3 masy serkowo- śmietanowej i rozprowadzić na całą roladę. Posypać pestkami granatu i rozdrobnionymi mandarynkami odkładając kilkanaście do dekoracji.
3) Roladę zwinąć układając złączeniem do dołu, posmarować cienko pozostawioną częścią masy śmietanowej zostawiając troszkę do dekoracji. Roladę obsypać mielonymi orzeszkami laskowymi i przełożyć na paterę. Udekorować i schłodzić.
ROLADA CZYTELNIKÓW :
Taka piękna,że,aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuńTrochę tak- dziekuję i miłego wieczoru z maluszkiem:)
UsuńPiękna i perfekcyjnie opisana :) bardzo Ci dziękuję Danusiu :***
OdpowiedzUsuńJolu , ja dziękuję , że do mnie zaglądasz- pozdrawiam:)
UsuńPiękna ta rolada - wygląda jak malowana!
OdpowiedzUsuńNo troszkę pędzelka Aniu użyłam- pozdrawiam serdecznie z ciepłych Cieplic:)
UsuńŚliczna, robiłam dawniej takie, z kremem jogurtowym, ale to było dawno :-(
OdpowiedzUsuńAle jest co wspominać Mamarzyniu i o to chodzi:)
UsuńWspaniała, na pewno ją wypróbuję, pozdrawiam,Ania
OdpowiedzUsuńSama Aniu bym ją jeszcze zjadła, ale zniknęła szybciej niż się pojawiła.
UsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Dziękuję Justynko i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDanusiu czy mogę ją spokojnie przygotować w piątek wieczorem a podać w niedziele?? Czy nie rozpaćka mi się ?
OdpowiedzUsuńMożesz Moniu, ale wieczorem i wynieś w chłodne miejsce. Pozdrawiam :)
Usuń