poniedziałek, 24 marca 2014

CIASTKA MAŚLANO- ŚMIETANOWE Z OWOCAMI



Przeszukałam stare przepisy i upiekłam łatwe ciasteczka na maśle i śmietanie. Najlepsze są z brzoskwiniami  lub morelami z puszki , ale zapasy mi się skończyły, więc zrobiłam z jabłkami. Może nie były takie pyszne jak z brzoskwiniami, ale domowe i tak są najlepsze.



SKŁADNIKI na ok. 70 sztuk:

- 40 dkg mąki pszennej typ 450 + do podsypania
- 25 dkg masła o temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- jajko do smarowania
- cukier brązowy lub gruby kryształ do posypania ewentualnie lukier
- ok. 3- 4 średnich  jabłek lub brzoskwinie z puszki




1)Mąkę i masło dobrze posiekać drobno lub zrobić to w malakserze. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki.

2)Jabłka obrać i pokroić na 8 cząstek – zależy od wielkości jabłka. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać i odstawić.

3)Ciasto najlepiej podzielić na 3 części i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką koła, kłaść po cząstce jabłek ( jak na fotografii) i składać na połowę zlepiając tylko końcówki kółek, a resztę pozostawiamy otwarte. Resztki ciasta zagnieść i zrobić kolejne ciastka.

4)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Ciastka ułożone na blaszce posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub grubym kryształem. Jak ktoś woli słodsze, to nie posypywać cukrem tylko po upieczeniu polukrować. Ciasto jest bez cukru, więc ciastka nie są za słodkie- ale ja takie lubię.

5)Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut bez termoobiegu na złoty kolor.





30 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite ciasteczka.Jakbym sie zasiadł,to połowę bym zjadł na jedno posiedzenie.Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, Tobie bym dała nawet wszystkie.
      Dziekuję!

      Usuń
  2. Rzeczywiście są pyszne, a ja miałam okazję uszczknąć odrobinę z tego talerza, więc wiem, co mówię. Muszę je machnąć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu dziekuję, ale co Ty tam uszczknęłaś. Tyle co pszczółka . Ja jakbym była u Ciebie to by Ci wsiąkło pół z talerza, więc lepiej mnie nie gościć.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. U mnie te ciacha noszą nazwę cynamonowe usteczka, są pyszniutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. alez te ciasteczka i z jabłami muszą byc wspaniałe:) cos mi sie kojarzy ,ze nazywa sie je "caluski"......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa rzeczywiście może pasować, ale u mnie na blogu są całuski, tylko że to są pierniczki.
      Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Witaj Danusiu też robię te ciasteczka są wspaniałe znikają w mig.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Widzę, że przepis jest znany, ale może młodszemu pokoleniu się przyda.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  6. Witaj Danusiu,u mnie te ciasteczka to również cynamonowe usteczka.Cynamonowe ponieważ zawsze robię je z jabłuszkami.Pozdrawiam serdecznie Magda z Gniezna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak Madziu wolę z cząstkami brzoskwiń, a z jabłkami robię z przepisu serowego- zapewne znasz ten przepis też.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. To są ciasteczka z moich młodych lat :-)
    A co do ciasta na placki, to puszystość zawdzięczają reakcji maślanki z proszkiem do pieczenia. Jużem wkleiła składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Mamarzyniu, podnoszę kiecę i lecę zobaczyć składniki:)

      Usuń
  8. Inna nazwa tych ciastek - UŚMIECHNIĘTE CIASTECZKA. Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co czytelnik to nowa nazwa- fajnie, że każdy ma swoją.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Witaj. Ja też je znam jako cynamonowe usteczka, bo u mnie jabłka przed włożeniem do ciasta posypuje się cukrem cynamonowym. Nigdy natomiast nie przyszło mi do głowy, żeby wcisnąć do nich cząstkę brzoskwini, ale myslę, że w niedługim czasie nadrobię to niedopatrzenie. Piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Nadiu. U mnie te ciasteczka wolą jednak z brzoskwiniami, a z jabłkami to te serowe.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  10. Danusiu. Do tych pięknie wyglądających ciasteczek nie idzie ani odrobinka proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie daje się do nich proszku, po prostu nie jest potrzebny.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  11. Lubie takie proste, smaczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka są przepyszne. Upiekłam je wczoraj na podwieczorek i bardzo szybko zniknęły. Zrobiłam z jabłkami i brzoskwiniami, obie wersje są fajne, ale chyba jednak wolę z brzoskwiniami. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ryfko. Widzę, że Tobie też smakują bardziej z brzoskwiniami. Bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  13. Danusiu,takie robila moja Mamunia i wlasnie byly z jablkami,razem z moim Tatuniem,uwielbialismyyyyyy!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis Ewuniu jest stary, ja go wyniosłam z domu rodzinnego , więc podobnie jak Ty. Dziękuję.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  14. Witaj Danusiu, dziś u mnie blog się "uśmiecha" do gości właśnie za pomocą tych ciasteczek. Ja robiłam z twarogiem zamiast śmietany, uwielbiam takie proste ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam effo. Trochę mnie nie było na blogu , ale zmogła mnie choroba. Dość paskudna grypa - jeszcze jestem chora , ale spadła mi już trochę temperatura, więc usiadłam na chwilę żeby nadrobić zaległości. Na tyle, na ile starczy mi sił. Zjadłabym takich ciasteczek, ale jeszcze muszę trochę spasować z kuchnią, żeby sobie nie narobić kłopotu. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Czekam na brzoskwinie i upieke!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobry zamysł Ewuniu, bo one z brzoskwiniami są dużo smaczniejsze.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.