wtorek, 25 marca 2014

SAŁATKA Z OGÓRKÓW, POMIDORÓW I PRAŻONEGO SŁONECZNIKA



Robiłam pierogi z mięsa pieczonego z indyka. Pomyślałam, że przydałaby się sałatka troszkę konkretniejsza w smaku. Miałam pomidory, korniszony,  dodałam do niej prażony słonecznik i sos musztardowo- miodowy.



SKŁADNIKI na 2 osoby:


--- 1 duży pomidor malinowy
--- 1 średnia biała cebula
--- 2 większe ogórki korniszony lub 4 mniejsze
--- 2 łyżki słonecznika uprażonego na suchej patelni
--- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
--- 2 łyżki oliwy z oliwek
--- 1 bardzo płaska łyżeczka miodu
--- 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
--- pieprz i sól




1)Ogórki, pomidory pokroić w plasterki, półplasterki- jak kto woli. Cebulę pokroić w paseczki lub kosteczkę.

2)Do miski włożyć pokrojone pomidory, ogórki, cebulę, posiekaną pietruszkę i prażony słonecznik- wszystko wymieszać.3) Olej, musztardę i miód zmiksować lub dobrze roztrzepać mątewką. Wymieszać z sałatką i doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą.

3 komentarze:

  1. Danusiu, podziwiam Cię, masz naprawdę poręczne, pomysłowe przepisy jak użyć składników dostępnych pod ręką.I jak uczynić, aby rodzinka była zadowolona. Dziękuję za tę podpowiedź, pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziekuję bardzo za miłe słowa.
      Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia!

      Usuń