piątek, 21 marca 2014

ROLADA Z OWOCAMI


Łatwa szybka rolada z masą śmietanową z mascarpone i owocami. Dałam mandarynki z puszki i pestki z owocu granatu, do dekoracji owoc kiwi.  Oczywiście owoce mogą być dowolne. Niestety nie mam ciasta w przekroju, bo po prostu nie zdążyłam zrobić. Pozostaje więc Państwa wyobraźnia.

SKŁADNIKI na biszkopt  na blaszkę z wyposażenia piekarnika:

- 4 jajka
- 5 płaskich  łyżek  drobnego cukru do wypieków
- 5  płaskich  łyżek  mąki ziemniaczanej
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- olej i papier do pieczenia
- szczypta soli






1)Oddzielić białka od żółtek. Mąkę ziemniaczaną dobrze przemieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Włączyć piekarnik ustawiając  temperaturę na 180 st. C.

2)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zmiksowanych żółtek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem dalej miksując.

3)Do masy mączno- żółtkowej dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

4)Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12- 15 minut.5) Przyciąć papier do pieczenia wielkości blaszki , posmarować go lekko olejem i wyłożyć upieczony biszkopt papierem z pieczenia do góry. Papier delikatnie zdjąć z ciasta i roladę zwinąć razem z natłuszczonym papierem. Pozostawić do ostudzenia złączeniem do dołu. Ciasto można upiec dzień wcześniej i pozostawiając zwinięte z papierem włożyć do woreczka foliowego.
Rolada jest dość cienka i łatwo się zwija- nie pęka.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

- 300 ml śmietany kremówki - 36 %
- 250 gram serka mascarpone
- 3- 4  płaskie łyżki cukru pudru
- aromat wanilii
- pestki z 1/2 owocu granatu
- puszka mandarynek (  ok. 310 g)
- 1 owoc kiwi
- troszkę zmielonych orzeszków laskowych do obsypania rolady



1) Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią. Serek rozmiksować krótko na wolnych obrotach. Do serka dodać ubitą śmietanę i króciutko zmiksować- domieszać łyżką.
2) Roladę rozwinąć, wyłożyć 2/3 masy serkowo- śmietanowej i rozprowadzić na całą roladę. Posypać pestkami granatu i rozdrobnionymi mandarynkami odkładając kilkanaście do dekoracji.
3) Roladę zwinąć układając złączeniem do dołu, posmarować cienko pozostawioną częścią masy śmietanowej zostawiając troszkę do dekoracji. Roladę obsypać mielonymi orzeszkami laskowymi i przełożyć na paterę. Udekorować i schłodzić.

ROLADA CZYTELNIKÓW :


13 komentarzy:

  1. Taka piękna,że,aż żal jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tak- dziekuję i miłego wieczoru z maluszkiem:)

      Usuń
  2. Piękna i perfekcyjnie opisana :) bardzo Ci dziękuję Danusiu :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu , ja dziękuję , że do mnie zaglądasz- pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Piękna ta rolada - wygląda jak malowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No troszkę pędzelka Aniu użyłam- pozdrawiam serdecznie z ciepłych Cieplic:)

      Usuń
  4. Śliczna, robiłam dawniej takie, z kremem jogurtowym, ale to było dawno :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała, na pewno ją wypróbuję, pozdrawiam,Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama Aniu bym ją jeszcze zjadła, ale zniknęła szybciej niż się pojawiła.
      Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Dziękuję Justynko i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Danusiu czy mogę ją spokojnie przygotować w piątek wieczorem a podać w niedziele?? Czy nie rozpaćka mi się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz Moniu, ale wieczorem i wynieś w chłodne miejsce. Pozdrawiam :)

      Usuń