Po prostu szybki , smaczny obiad . Jako pierwsze danie miałam jeszcze krupnik z poprzedniego dnia, więc zrobiłam tylko deser jogurtowy.
--- 2 średnie brokuły
--- 15-20 dkg szynki gotowanej lub swojej parzonej
--- 2 łyżki oleju
--- 300 gram serka śmietankowego topionego
--- 2 szklanki rosołu
--- 1 szklanka wody
--- sól i pieprz
--- 4 płaskie łyżki mąki
--- 2 łyżki dobrej śmietany
--- makaron grubszy wg uznania
1)Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z solą i cukrem ( ok. 5 minut). Odcedzić.
2)Szynkę pokroić w paseczki lub kosteczkę i lekko przesmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wlać trzy szklanki płynu, dodać 300 gram serka topionego i mieszać do rozpuszczenia serka.
3)W garnuszku roztrzepać śmietanę z mąką i małą ilością wody i sos zagęścić. Dodać brokuły, doprawić solą i pieprzem i podgrzać. Delikatnie przemieszać.
4)Makaron ugotować al’ dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzić.
5)Sos brokułowy wyłożyć na makaron lub podać składniki oddzielnie.
MAKARON CZYTELNIKÓW :
Justynka z Poznania
Witaj Danusiu uwielbiam serowe sosy ale w składnikach podałaś 2 szkl.rosołu i 1 szkl.wody a w wykonaniu potrawy podajesz 3 szkl.wody więc chyba wkradł się błąd.Pozdrawiam wieczornie.Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. No tak , oczywiście nie wody, tylko płynu ( rosół + woda). Myślę Kasiu, że nie był to taki straszny błąd, bo jak byśmy dali samą wodę, też sos byłby smaczny, tylko trzebaby było go lepiej doprawić. Dziękuję Ci Kasiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Danusiu, pychotka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję JaGusiu i pozdrawiam wiosennie:)
Usuńcudownie pyszna klasyka:) kocham taki makaron
OdpowiedzUsuńDziękuję Antenko za wizytę.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Pozdrawiam Justynko:)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki pyszne, to danie musi być pyszne. I bardzo fajne to naczynie :-)
OdpowiedzUsuńA to jeszcze z reniferkami, ale już czas na zajączki i kurczaczki, ale to dopiero jak wrócę.
UsuńCałuś wielki dla Ciebie:)
Ja zamiast wędliny podsmażyłam pierś z kurczaka. Wyszło wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńWitam. Nie robiłam tak z piersią drobiową, a pomysł bardzo fajny. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.