czwartek, 20 marca 2014

MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWYM I SZYNKĄ



Po prostu szybki , smaczny obiad .  Jako pierwsze danie miałam jeszcze krupnik z poprzedniego dnia, więc zrobiłam tylko deser jogurtowy.



SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

--- 2 średnie brokuły
--- 15-20 dkg szynki  gotowanej lub swojej parzonej
--- 2 łyżki oleju
--- 300 gram serka  śmietankowego topionego
--- 2 szklanki rosołu
--- 1 szklanka wody
--- sól i pieprz
--- 4 płaskie łyżki mąki
--- 2 łyżki dobrej śmietany
--- makaron grubszy wg uznania



1)Brokuły podzielić na różyczki i ugotować  w wodzie z solą i cukrem ( ok. 5 minut). Odcedzić.

2)Szynkę pokroić w paseczki lub kosteczkę i lekko przesmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wlać  trzy  szklanki płynu, dodać 300 gram serka topionego i mieszać do rozpuszczenia serka.

3)W garnuszku roztrzepać śmietanę z mąką i małą ilością wody i sos zagęścić. Dodać brokuły, doprawić solą i pieprzem i podgrzać. Delikatnie przemieszać.

4)Makaron ugotować al’ dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzić.

5)Sos brokułowy wyłożyć na makaron lub podać składniki oddzielnie.




MAKARON CZYTELNIKÓW :


Justynka z Poznania

12 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu uwielbiam serowe sosy ale w składnikach podałaś 2 szkl.rosołu i 1 szkl.wody a w wykonaniu potrawy podajesz 3 szkl.wody więc chyba wkradł się błąd.Pozdrawiam wieczornie.Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. No tak , oczywiście nie wody, tylko płynu ( rosół + woda). Myślę Kasiu, że nie był to taki straszny błąd, bo jak byśmy dali samą wodę, też sos byłby smaczny, tylko trzebaby było go lepiej doprawić. Dziękuję Ci Kasiu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Danusiu, pychotka!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję JaGusiu i pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  3. cudownie pyszna klasyka:) kocham taki makaron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Antenko za wizytę.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Wszystkie składniki pyszne, to danie musi być pyszne. I bardzo fajne to naczynie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jeszcze z reniferkami, ale już czas na zajączki i kurczaczki, ale to dopiero jak wrócę.
      Całuś wielki dla Ciebie:)

      Usuń
  5. Ja zamiast wędliny podsmażyłam pierś z kurczaka. Wyszło wyśmienicie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie robiłam tak z piersią drobiową, a pomysł bardzo fajny. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.